Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

The inhibition of methicillin-resistant Staphylococcus aureus by essential oils isolated from leaves and fruits of Schinus areira depending on their chemical compositions

Celaya, Liliana SoledadIcon ; Alabrudzinska, Marta H.; Molina, Ana Cristina; Viturro, Carmen Ines; Moreno, SilviaIcon
Fecha de publicación: 03/2014
Editorial: Panstwowe Wydawnictwo Naukowe
Revista: Acta Biochimica Polonica
ISSN: 0001-527X
e-ISSN: 1734-154X
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Bioquímica y Biología Molecular

Resumen

Schinus areira L. is a native plant from South America used for centuries in traditional medicine. Here, we investigate the antimicrobial activity of four essential oils extracted from leaves and fruits of S. areira exhibiting different chemical profiles. The antibacterial activity against the human pathogenic bacteria Staphylococcus aureus susceptible as well as methicillin resistant strain was assessed by the broth microdilution assay. The results showed that the limonene-rich oil extracted from the leaves and fruits have potent antibacterial effect on S. aureus ATCC 25923, while the α-phellandrene-rich fruit oil having a lower content of limonene showed the lowest antibacterial efficacy. In this work, for the first time, we demonstrated the bactericidal activity of essential oils isolated from fruits and leaves of S. areira against susceptible and methicillin resistant S. aureus strains. All results point out the potential use of the S. areira oils as antimicrobial agents to be used, at least against Staphylococcal infections.
Palabras clave: Schinus Areira , Essential Oils , Antibacterial , Methicillin- Resistant Staphylococcus Aureus
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 321.3Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/23138
URL: http://www.actabp.pl/pdf/1_2014/41.pdf
Colecciones
Articulos(IIBBA)
Articulos de INST.DE INVEST.BIOQUIMICAS DE BS.AS(I)
Citación
Celaya, Liliana Soledad; Alabrudzinska, Marta H.; Molina, Ana Cristina; Viturro, Carmen Ines; Moreno, Silvia; The inhibition of methicillin-resistant Staphylococcus aureus by essential oils isolated from leaves and fruits of Schinus areira depending on their chemical compositions; Panstwowe Wydawnictwo Naukowe; Acta Biochimica Polonica; 61; 1; 3-2014; 41-46
Compartir

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES