Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Bioengineered xylanase from Misiones Argentina rainforest: A bakery enhancement approach

Molina, Melisa AntonellaIcon ; Cazzaniga, AmandaIcon ; Sgroppo, Sonia Cecilia; Milde, Laura Beatríz; Zapata, Pedro DarioIcon ; Fonseca, Maria IsabelIcon
Fecha de publicación: 02/2024
Editorial: Wiley Blackwell Publishing, Inc
Revista: Journal of Food Science
ISSN: 0022-1147
e-ISSN: 1750-3841
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Químicas

Resumen

In this study, we pursued the heterologous expression of the xylanase genfrom Trichoderma atroviride, a native fungus in the province of Misiones, and used it to enhance the textural properties of baked goods through varying enzymatic concentrations. This marks the inaugural exploration into its functionality in the context of bread production. The recombinant xylanase exhibited improved activity, reaching 36,292 U L-1, achieved by supplementing the culture medium with dextrose. Following the optimization of recombinant xylanase concentration, promising results emerged, notably reducing hardness and chewiness parameters of bread significantly. Our findings underscore the potential of this native fungal enzyme for industrial processes, offering a sustainable and efficient means to enhance the quality of baked goods with broad implications for the food industry. No prior research has been documented on the heterologous expression of the xylanase gene derived from T. atroviride, from the Misiones rainforest, expressed in Kluyveromyces lactis.
Palabras clave: Trichoderma atroviridae , Kluyveromyces lactis , xylanase
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 1.607Mb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/231207
DOI: http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.17016
Colecciones
Articulos(CCT - NORDESTE)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - NORDESTE
Citación
Molina, Melisa Antonella; Cazzaniga, Amanda; Sgroppo, Sonia Cecilia; Milde, Laura Beatríz; Zapata, Pedro Dario; et al.; Bioengineered xylanase from Misiones Argentina rainforest: A bakery enhancement approach; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 2-2024; 1-13
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES