Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Development of a quantitative descriptive sensory honey analysis: application to eucalyptus and clover honeys

Ciappini, Maria Cristina; Di Vito, M. V.; Gatti, M. B.; Calviño, Amalia MirtaIcon
Fecha de publicación: 07/2013
Editorial: Maxwell Scientific Publications
Revista: Advance Journal of Food Science and Technology
ISSN: 2042-4868
e-ISSN: 2042-4876
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

Sensory analysis of bee honey is an important tool for determining its floral origin, for subsequent quality control practices and which ultimately will determine consumer preferences towards this product. A procedure for the selection, training and monitoring of assessors was applied. Unifloraleucalyptus and clover honeys produced in Argentine were assessed using descriptive quantitative analysis. The sensory profiles differentiated clover honey (light, fruity and floral flavor with low intensity) from eucalyptus honey (more intense flavors, vegetable notes, aromatic, warm, small crystals with a high tendency to quick crystallization in mass). The analysis by principal components showed higher intensities of sweetness and smell for eucalyptus honeys and graininess for clover honeys. These appropriate indicators of quality provide a differentiating tool to increase the added value of these honeys.
Palabras clave: Eucalyptus Honey , Clover Honey , Qda , Pca , Descriptive Quantitative Analysis , Flavor , Graininess , Principal Component Analysis , Smell , Sweetness , Unifloral Honeys
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 226.1Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution 2.5 Unported (CC BY 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/21393
URL: http://maxwellsci.com/jp/abstract.php?jid=AJFST&no=327&abs=02
Colecciones
Articulos(IQUIMEFA)
Articulos de INST.QUIMICA Y METABOLISMO DEL FARMACO (I)
Citación
Ciappini, Maria Cristina; Di Vito, M. V.; Gatti, M. B.; Calviño, Amalia Mirta; Development of a quantitative descriptive sensory honey analysis: application to eucalyptus and clover honeys; Maxwell Scientific Publications; Advance Journal of Food Science and Technology; 5; 7; 7-2013; 829-838
Compartir

Items relacionados

Mostrando titulos relacionados por título, autor y tema.

  • Artículo Mieles del sistema serrano de Ventania: evaluación de la calidad microbiológica dentro del circuito de la planta de extracción
    Gallez, Liliana María; Fernandez, Leticia Andrea (Asociación Argentina de Microbiología, 2009-06)
  • Artículo Cuestionario Honey-Alonso de Estilos de Aprendizaje: Análisis de sus propiedades psicométricas en estudiantes universitarios
    Freiberg Hoffmann, Agustín ; Fernandez Liporace, Maria Mercedes (Universidad Santo Tomás, 2013-07)
  • Artículo Honey bee louse (Braula schmitzi) as a honey bee virus vector?
    Avalos, Jorge; Rosero Mayanquer, Hugo Patricio; Maldonado, Gerald; Reynaldi, Francisco José (International Bee Research Association, 2019-05-05)
Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES