Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Biological control of AFB1-producing Aspergillus section Flavi strains isolated from brewer's grains, alternative feed intended for swine production in Argentina

Asurmendi, PaulaIcon ; García, María JoséIcon ; Ruiz, Francisco OscarIcon ; Dalcero, Ana MariaIcon ; Pascual, Liliana Myriam; Barberis, Lucila
Fecha de publicación: 04/2016
Editorial: Taylor & Francis
Revista: Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes
ISSN: 0360-1234
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Biología Celular, Microbiología

Resumen

The aim of the present study was to investigate the inhibitory activity of lactic acid bacteria (LAB) isolated from brewer's grains on Aspergillus section Flavi growth and aflatoxin B1 production. The Aspergillus strains tested were inhibited by all the LAB strains assayed. The isolates Lactobacillus brevis B20, P. pentosaceus B86, Lactococcus lactis subsp. lactis B87, L. brevis B131, and Lactobacillus sp. B144 completely suppressed the fungal growth and reduced aflatoxin B1 production. In conclusion, LAB isolated from brewer's grains show a high inhibitory activity on fungal growth and aflatoxin biosynthesis by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. Further studies must be conducted to evaluate the success of in vitro assays under food environment conditions and to elucidate the antifungal mechanism of these strains.
Palabras clave: AFLATOXINS , ANTIFUNGAL ACTIVITY , ASPERGILLUS FLAVUS , ASPERGILLUS PARASITICUS , LACTIC ACID BACTERIA
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 597.4Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/179737
DOI: http://dx.doi.org/10.1080/03601234.2016.1159460
Colecciones
Articulos(CCT - CORDOBA)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - CORDOBA
Citación
Asurmendi, Paula; García, María José; Ruiz, Francisco Oscar; Dalcero, Ana Maria; Pascual, Liliana Myriam; et al.; Biological control of AFB1-producing Aspergillus section Flavi strains isolated from brewer's grains, alternative feed intended for swine production in Argentina; Taylor & Francis; Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes; 51; 7; 4-2016; 477-481
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES