Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Asurmendi, Paula
dc.contributor.author
García, María José
dc.contributor.author
Ruiz, Francisco Oscar
dc.contributor.author
Dalcero, Ana Maria
dc.contributor.author
Pascual, Liliana Myriam
dc.contributor.author
Barberis, Lucila
dc.date.available
2022-12-01T12:51:25Z
dc.date.issued
2016-04
dc.identifier.citation
Asurmendi, Paula; García, María José; Ruiz, Francisco Oscar; Dalcero, Ana Maria; Pascual, Liliana Myriam; et al.; Biological control of AFB1-producing Aspergillus section Flavi strains isolated from brewer's grains, alternative feed intended for swine production in Argentina; Taylor & Francis; Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes; 51; 7; 4-2016; 477-481
dc.identifier.issn
0360-1234
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/179737
dc.description.abstract
The aim of the present study was to investigate the inhibitory activity of lactic acid bacteria (LAB) isolated from brewer's grains on Aspergillus section Flavi growth and aflatoxin B1 production. The Aspergillus strains tested were inhibited by all the LAB strains assayed. The isolates Lactobacillus brevis B20, P. pentosaceus B86, Lactococcus lactis subsp. lactis B87, L. brevis B131, and Lactobacillus sp. B144 completely suppressed the fungal growth and reduced aflatoxin B1 production. In conclusion, LAB isolated from brewer's grains show a high inhibitory activity on fungal growth and aflatoxin biosynthesis by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. Further studies must be conducted to evaluate the success of in vitro assays under food environment conditions and to elucidate the antifungal mechanism of these strains.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
AFLATOXINS
dc.subject
ANTIFUNGAL ACTIVITY
dc.subject
ASPERGILLUS FLAVUS
dc.subject
ASPERGILLUS PARASITICUS
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Biological control of AFB1-producing Aspergillus section Flavi strains isolated from brewer's grains, alternative feed intended for swine production in Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-11-30T22:40:16Z
dc.journal.volume
51
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
477-481
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Asurmendi, Paula. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: García, María José. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruiz, Francisco Oscar. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dalcero, Ana Maria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pascual, Liliana Myriam. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barberis, Lucila. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.journal.title
Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/03601234.2016.1159460
Archivos asociados