Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Asurmendi, Paula  
dc.contributor.author
García, María José  
dc.contributor.author
Ruiz, Francisco Oscar  
dc.contributor.author
Dalcero, Ana Maria  
dc.contributor.author
Pascual, Liliana Myriam  
dc.contributor.author
Barberis, Lucila  
dc.date.available
2022-12-01T12:51:25Z  
dc.date.issued
2016-04  
dc.identifier.citation
Asurmendi, Paula; García, María José; Ruiz, Francisco Oscar; Dalcero, Ana Maria; Pascual, Liliana Myriam; et al.; Biological control of AFB1-producing Aspergillus section Flavi strains isolated from brewer's grains, alternative feed intended for swine production in Argentina; Taylor & Francis; Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes; 51; 7; 4-2016; 477-481  
dc.identifier.issn
0360-1234  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/179737  
dc.description.abstract
The aim of the present study was to investigate the inhibitory activity of lactic acid bacteria (LAB) isolated from brewer's grains on Aspergillus section Flavi growth and aflatoxin B1 production. The Aspergillus strains tested were inhibited by all the LAB strains assayed. The isolates Lactobacillus brevis B20, P. pentosaceus B86, Lactococcus lactis subsp. lactis B87, L. brevis B131, and Lactobacillus sp. B144 completely suppressed the fungal growth and reduced aflatoxin B1 production. In conclusion, LAB isolated from brewer's grains show a high inhibitory activity on fungal growth and aflatoxin biosynthesis by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. Further studies must be conducted to evaluate the success of in vitro assays under food environment conditions and to elucidate the antifungal mechanism of these strains.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AFLATOXINS  
dc.subject
ANTIFUNGAL ACTIVITY  
dc.subject
ASPERGILLUS FLAVUS  
dc.subject
ASPERGILLUS PARASITICUS  
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Biological control of AFB1-producing Aspergillus section Flavi strains isolated from brewer's grains, alternative feed intended for swine production in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-11-30T22:40:16Z  
dc.journal.volume
51  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
477-481  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Asurmendi, Paula. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García, María José. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruiz, Francisco Oscar. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dalcero, Ana Maria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pascual, Liliana Myriam. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barberis, Lucila. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Environmental Science and Health. Part B: Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/03601234.2016.1159460