Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Production of bacterial cellulose tubes for biomedical applications: Analysis of the effect of fermentation time on selected properties

Corzo Salinas, D. R.; Sordelli, Andrea; Martinez, L.A.; Villoldo, Gustavo; Bernal, Celina RaquelIcon ; Perez, Maximiliano SebastianIcon ; Cerrutti, PatriciaIcon ; Foresti, María LauraIcon
Fecha de publicación: 10/2021
Editorial: Elsevier Science
Revista: International Journal of Biological Macromolecules
ISSN: 0141-8130
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Nanotecnología

Resumen

Biosynthesis of bacterial cellulose (BC) in cylindrical oxygen permeable molds allows the production of hollow tubular structures of increasing interest for biomedical applications (artificial blood vessels, ureters, urethra, trachea, esophagus, etc.). In the current contribution a simple set-up is used to obtain BC tubes of predefined dimensions; and the effects of fermentation time on the water holding capacity, nanofibrils network architecture, specific surface area, chemical purity, thermal stability, mechanical properties, and cell adhesion, proliferation and migration of BC tubes are systematically analysed for the first time. The results reported highlight the role of culture time on key properties of the BC tubes produced, with significant differences arising from the denser and more compact fibril arrangements generated at longer fermentation intervals.
Palabras clave: BACTERIAL CELLULOSE , HOLLOW TUBES , BIOMEDICAL APPLICATIONS , NANOFIBRILS ARRANGEMENT
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 7.053Mb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/154110
URL: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0141813021016706
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2021.08.011
Colecciones
Articulos (IMTIB)
Articulos de INSTITUTO DE MEDICINA TRASLACIONAL E INGENIERIA BIOMEDICA
Articulos(ITPN)
Articulos de INSTITUTO DE TECNOLOGIA EN POLIMEROS Y NANOTECNOLOGIA
Articulos(SEDE CENTRAL)
Articulos de SEDE CENTRAL
Citación
Corzo Salinas, D. R.; Sordelli, Andrea; Martinez, L.A.; Villoldo, Gustavo; Bernal, Celina Raquel; et al.; Production of bacterial cellulose tubes for biomedical applications: Analysis of the effect of fermentation time on selected properties; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 189; 10-2021; 1-10
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES