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dc.contributor.author
Corzo Salinas, D. R.
dc.contributor.author
Sordelli, Andrea
dc.contributor.author
Martinez, L.A.
dc.contributor.author
Villoldo, Gustavo
dc.contributor.author
Bernal, Celina Raquel
dc.contributor.author
Perez, Maximiliano Sebastian
dc.contributor.author
Cerrutti, Patricia
dc.contributor.author
Foresti, María Laura
dc.date.available
2022-03-31T12:43:47Z
dc.date.issued
2021-10
dc.identifier.citation
Corzo Salinas, D. R.; Sordelli, Andrea; Martinez, L.A.; Villoldo, Gustavo; Bernal, Celina Raquel; et al.; Production of bacterial cellulose tubes for biomedical applications: Analysis of the effect of fermentation time on selected properties; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 189; 10-2021; 1-10
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154110
dc.description.abstract
Biosynthesis of bacterial cellulose (BC) in cylindrical oxygen permeable molds allows the production of hollow tubular structures of increasing interest for biomedical applications (artificial blood vessels, ureters, urethra, trachea, esophagus, etc.). In the current contribution a simple set-up is used to obtain BC tubes of predefined dimensions; and the effects of fermentation time on the water holding capacity, nanofibrils network architecture, specific surface area, chemical purity, thermal stability, mechanical properties, and cell adhesion, proliferation and migration of BC tubes are systematically analysed for the first time. The results reported highlight the role of culture time on key properties of the BC tubes produced, with significant differences arising from the denser and more compact fibril arrangements generated at longer fermentation intervals.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BACTERIAL CELLULOSE
dc.subject
HOLLOW TUBES
dc.subject
BIOMEDICAL APPLICATIONS
dc.subject
NANOFIBRILS ARRANGEMENT
dc.subject.classification
Otras Nanotecnología
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Production of bacterial cellulose tubes for biomedical applications: Analysis of the effect of fermentation time on selected properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-03-14T21:12:55Z
dc.journal.volume
189
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Corzo Salinas, D. R.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sordelli, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Houssay. Instituto de Medicina Traslacional E Ingenieria Biomedica. - Hospital Italiano. Instituto de Medicina Traslacional E Ingenieria Biomedica. - Instituto Universitario Hospital Italiano de Buenos Aires. Instituto de Medicina Traslacional E Ingenieria Biomedica.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, L.A.. Universidad Tecnológica Nacional; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villoldo, Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Medicina Traslacional e Ingeniería Biomédica - Hospital Italiano. Instituto de Medicina Traslacional e Ingeniería Biomédica.- Instituto Universitario Hospital Italiano de Buenos Aires. Instituto de Medicina Traslacional e Ingeniería Biomédica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bernal, Celina Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Maximiliano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerrutti, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Foresti, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0141813021016706
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2021.08.011
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