Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

The variable nature of Biot numbers in food drying

Giner, Sergio Adrian; Torrez Irigoyen, Ricardo MartinIcon ; Cicuttín, Sabrina; Fiorentini, Cecilia
Fecha de publicación: 11/2010
Editorial: Elsevier
Revista: Journal of Food Engineering
ISSN: 0260-8774
e-ISSN: 1873-5770
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

Biot numbers (Bi) relate internal and external resistances to mass or heat fluxes and are useful to identify controlling mechanisms. Their variation during drying received little attention despite its importance in model selection. Therefore, variable Bi were analysed in drying of wheat, a low-moisture product, and in the formation of a low-calorie, dehydrated apple-leather (LCAL), a high moisture product. Wheat drying was predicted with a numerical solution from a m.c. of 0.35 kg water/kg dry matter, to find a variable mass transfer Bi that shifted the controlling mechanism from internal–external to internal. From a lower m.c. of 0.205 kg water/kg dry matter, the entire process was internally controlled. Drying of shrinking LCAL was solved with the energy balance. The mass transfer Bi varied from 0.5 to 1600, while the heat transfer Bi, only from 0.25 to 0.5, and a modified version, from 0.25 to 0.
Palabras clave: BIOT NUMBER , DRYING , FOOD
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 532.6Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/131803
URL: https://acortar.link/3vgHR
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.07.005
Colecciones
Articulos(CIDCA)
Articulos de CENTRO DE INV EN CRIOTECNOLOGIA DE ALIMENTOS (I)
Citación
Giner, Sergio Adrian; Torrez Irigoyen, Ricardo Martin; Cicuttín, Sabrina; Fiorentini, Cecilia; The variable nature of Biot numbers in food drying; Elsevier; Journal of Food Engineering; 101; 2; 11-2010; 214-222
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES