Artículo
Yeast diversity in Vitis non-vinifera ecosystems
Título:
Diversidad de levaduras en ecosistemas de Vitis no-vinifera
Fecha de publicación:
01/2019
Editorial:
Asociación Argentina de Microbiología
Revista:
Revista Argentina de Microbiología
ISSN:
0325-7541
e-ISSN:
1851-7617
Idioma:
Español
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
The surface of grapes lodges a complex community of yeast species responsible for spontaneous alcoholic fermentation. The study of indigenous Saccharomyces and non-Saccharomyces yeasts during grape must fermentation constitutes a major research area in microbial enology. Although there are detailed studies on the microbiota of Vitis vinifera L. grapes, little is known about the diversity of yeast communities present in non-vinifera Vitis ecosystems (i.e., grapes and spontaneously fermenting grape musts). Potentially scientific and/or enological valuable yeast strains from these non-vinifera Vitis ecosystems might never be isolated from V. vinifera L. In this updated review, we summarize relevant aspects of the microbial studies conducted on V. non-vinifera grapes and spontaneously fermenting grape musts.
Palabras clave:
GRAPES
,
MUST
,
SACCHAROMYCES
,
V. LABRUSCA L.
,
V. VINIFERA L.
,
YEAST
Archivos asociados
Licencia
Identificadores
Colecciones
Articulos(IRNASUS)
Articulos de INSTITUTO DE INVESTIGACIONES EN RECURSOS NATURALES Y SUSTENTABILIDAD JOSE SANCHEZ LABRADOR S.J.
Articulos de INSTITUTO DE INVESTIGACIONES EN RECURSOS NATURALES Y SUSTENTABILIDAD JOSE SANCHEZ LABRADOR S.J.
Citación
Raymond Eder, María Laura; Rosa, Alberto Luis; Yeast diversity in Vitis non-vinifera ecosystems ; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 51; 3; 1-2019; 278-283
Compartir
Altmétricas