Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Raymond Eder, María Laura
dc.contributor.author
Rosa, Alberto Luis
dc.date.available
2020-12-09T20:45:08Z
dc.date.issued
2019-01
dc.identifier.citation
Raymond Eder, María Laura; Rosa, Alberto Luis; Yeast diversity in Vitis non-vinifera ecosystems ; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 51; 3; 1-2019; 278-283
dc.identifier.issn
0325-7541
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120056
dc.description.abstract
The surface of grapes lodges a complex community of yeast species responsible for spontaneous alcoholic fermentation. The study of indigenous Saccharomyces and non-Saccharomyces yeasts during grape must fermentation constitutes a major research area in microbial enology. Although there are detailed studies on the microbiota of Vitis vinifera L. grapes, little is known about the diversity of yeast communities present in non-vinifera Vitis ecosystems (i.e., grapes and spontaneously fermenting grape musts). Potentially scientific and/or enological valuable yeast strains from these non-vinifera Vitis ecosystems might never be isolated from V. vinifera L. In this updated review, we summarize relevant aspects of the microbial studies conducted on V. non-vinifera grapes and spontaneously fermenting grape musts.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Asociación Argentina de Microbiología
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GRAPES
dc.subject
MUST
dc.subject
SACCHAROMYCES
dc.subject
V. LABRUSCA L.
dc.subject
V. VINIFERA L.
dc.subject
YEAST
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Yeast diversity in Vitis non-vinifera ecosystems
dc.title
Diversidad de levaduras en ecosistemas de Vitis no-vinifera
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T19:42:08Z
dc.identifier.eissn
1851-7617
dc.journal.volume
51
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
278-283
dc.journal.pais
Argentina
dc.description.fil
Fil: Raymond Eder, María Laura. Universidad Católica de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rosa, Alberto Luis. Universidad Católica de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J.; Argentina
dc.journal.title
Revista Argentina de Microbiología
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ram.2018.09.004
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0325754118301202
Archivos asociados