Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Raymond Eder, María Laura  
dc.contributor.author
Rosa, Alberto Luis  
dc.date.available
2020-12-09T20:45:08Z  
dc.date.issued
2019-01  
dc.identifier.citation
Raymond Eder, María Laura; Rosa, Alberto Luis; Yeast diversity in Vitis non-vinifera ecosystems ; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 51; 3; 1-2019; 278-283  
dc.identifier.issn
0325-7541  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/120056  
dc.description.abstract
The surface of grapes lodges a complex community of yeast species responsible for spontaneous alcoholic fermentation. The study of indigenous Saccharomyces and non-Saccharomyces yeasts during grape must fermentation constitutes a major research area in microbial enology. Although there are detailed studies on the microbiota of Vitis vinifera L. grapes, little is known about the diversity of yeast communities present in non-vinifera Vitis ecosystems (i.e., grapes and spontaneously fermenting grape musts). Potentially scientific and/or enological valuable yeast strains from these non-vinifera Vitis ecosystems might never be isolated from V. vinifera L. In this updated review, we summarize relevant aspects of the microbial studies conducted on V. non-vinifera grapes and spontaneously fermenting grape musts.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Asociación Argentina de Microbiología  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
GRAPES  
dc.subject
MUST  
dc.subject
SACCHAROMYCES  
dc.subject
V. LABRUSCA L.  
dc.subject
V. VINIFERA L.  
dc.subject
YEAST  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Yeast diversity in Vitis non-vinifera ecosystems  
dc.title
Diversidad de levaduras en ecosistemas de Vitis no-vinifera  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T19:42:08Z  
dc.identifier.eissn
1851-7617  
dc.journal.volume
51  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
278-283  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.description.fil
Fil: Raymond Eder, María Laura. Universidad Católica de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rosa, Alberto Luis. Universidad Católica de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales y Sustentabilidad José Sanchez Labrador S. J.; Argentina  
dc.journal.title
Revista Argentina de Microbiología  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ram.2018.09.004  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0325754118301202