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dc.contributor.author
Araque Moreno, Luis Miguel  
dc.contributor.author
Alvarez, Vera Alejandra  
dc.contributor.author
Gutiérrez Carmona, Tomy José  
dc.contributor.other
Gutiérrez Carmona, Tomy José  
dc.date.available
2020-06-09T16:08:56Z  
dc.date.issued
2018  
dc.identifier.citation
Araque Moreno, Luis Miguel; Alvarez, Vera Alejandra; Gutiérrez Carmona, Tomy José; Composite foams made from biodegradable polymers for food packaging applications; Springer; 2018; 347-355  
dc.identifier.isbn
978-3-319-94625-2  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/107035  
dc.description.abstract
Polymeric foams are cell structures (porous microstructures) that have been frequently made from synthetic polymers for use in the development of food packaging. Due to the problems concerning the environmental impact caused by polymers from the petrochemical industry, the foams have been more recently studied from biodegradable polymers. However, the polymer materials obtained are usually susceptible to moisture, thus conditioning the collapse of the porous structure of the material. As an alternative, the composite foams have been investigated from nanofillers such as clays, cellulose, nanoparticles, among others. This chapter aims to analyze the recent advances in the studies of composite foams.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Biopolymers  
dc.subject
Composite materials  
dc.subject
Polymer composites  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Composite foams made from biodegradable polymers for food packaging applications  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2020-02-19T19:32:15Z  
dc.journal.pagination
347-355  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Cham  
dc.description.fil
Fil: Araque Moreno, Luis Miguel. Federal University Of Piauí; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Vera Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gutiérrez Carmona, Tomy José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-94625-2_13  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-94625-2_13  
dc.conicet.paginas
818  
dc.source.titulo
Polymers for Food Applications