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dc.contributor.author
Araque Moreno, Luis Miguel
dc.contributor.author
Alvarez, Vera Alejandra
dc.contributor.author
Gutiérrez Carmona, Tomy José
dc.contributor.other
Gutiérrez Carmona, Tomy José
dc.date.available
2020-06-09T16:08:56Z
dc.date.issued
2018
dc.identifier.citation
Araque Moreno, Luis Miguel; Alvarez, Vera Alejandra; Gutiérrez Carmona, Tomy José; Composite foams made from biodegradable polymers for food packaging applications; Springer; 2018; 347-355
dc.identifier.isbn
978-3-319-94625-2
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/107035
dc.description.abstract
Polymeric foams are cell structures (porous microstructures) that have been frequently made from synthetic polymers for use in the development of food packaging. Due to the problems concerning the environmental impact caused by polymers from the petrochemical industry, the foams have been more recently studied from biodegradable polymers. However, the polymer materials obtained are usually susceptible to moisture, thus conditioning the collapse of the porous structure of the material. As an alternative, the composite foams have been investigated from nanofillers such as clays, cellulose, nanoparticles, among others. This chapter aims to analyze the recent advances in the studies of composite foams.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Biopolymers
dc.subject
Composite materials
dc.subject
Polymer composites
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Composite foams made from biodegradable polymers for food packaging applications
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2020-02-19T19:32:15Z
dc.journal.pagination
347-355
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Cham
dc.description.fil
Fil: Araque Moreno, Luis Miguel. Federal University Of Piauí; Brasil
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Vera Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gutiérrez Carmona, Tomy José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-94625-2_13
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-94625-2_13
dc.conicet.paginas
818
dc.source.titulo
Polymers for Food Applications
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