Biologia reproductiva y comportamientos de cuidado parental de dos especies de atajacaminos de Córdoba, Argentina
; Peralta, Giovana Claudia
; Luczywo, Ayelen ; Diaz, Agustín ; Peluc, Susana Ines 
Otros responsables
Fecha
04/2015
Editorial
Neotropical Ornithological Society
Revista
Ornitologia Neotropical
Título del libro
Nombre del evento
Fecha del evento
Institución organizadora
ISSN
1075-4377
eISSN
ISBN
Idioma
Español
Tipo del evento
Clasificación temática
Palabras clave
Resumen
Los atajacaminos son aves insectívoras cuya coloración mimética y actividad nocturna los hace difícil de estudiar. El objetivo de este estudio fue describir aspectos poco conocidos de la biología reproductiva del Atajacaminos Chico (Setopagis parvulus parvulus) y el Atajacaminos Ñañarca (Systellura longirostris patagonicus), dos especies comunes y simpátricas del Chaco Serrano en la provincia de Córdoba, Argentina. Observamos gran similitud en cuanto al nido y sitio de nidificación de las especies estudiadas, así como en caracteres reproductivos y comportamientos de cuidado parental. El tamaño de nidada de ambas especies fue de dos huevos, y la incubación (monitoreada con sensores de temperatura y observaciones directas) estuvo a cargo principalmente de las hembras, mientras que los machos colaboraron en dicha tarea durante algunas horas del día. El período de incubación duró aproximadamente 17 días y el porcentaje de atención al nido fue elevado en ambas especies (A. Chico incubó 92,81± 2,33% y A. Ñañarca incubó 92,39 ± 4,73% del día). No se documentó traslocación de huevos en ningún nido, pero se observaron desplazamientos de los pichones desde el nido a distancias que aumentaron progresivamente a medida que los pichones aumentaban de edad. En ambas especies las curvas de crecimiento de pichones indicaron una diferencia de tamaño entre los pichones del mismo nido, posiblemente asociada a la eclosión asincrónica. Este estudio contribuye al conocimiento de las estrategias de historias de vida y comportamientos reproductivos de caprimúlgidos del Neotrópico, el cual hasta el momento es limitado y merece mayor atención.
Nightjars are insectivorous birds whose mimetic coloration and night activity make them difficult to study. The aim of this study has been to describe aspects of the little-known breeding biology of Little Nightjar (Setopagis parvulus parvulus) and Band-winged Nightjar (Systellura longirostris patagonicus), two sympatric species in the Chaco Serrano formation of the province of Córdoba, Argentina. We observed great similarity in the nest and nesting site of the studied species, as well as in reproductive traits and parental care behaviors. Clutch size of both species was two eggs, and incubation (monitored with temperature sensors and direct observations) was provided mostly by females, whereas males shared the duties a few hours during the day. The incubation period lasted approximately 17 days, and percentage of nest attentiveness was high in both species (Little Nightjar incubated 92.81 ± 2.33% and Band-winged Nightjar incubated 92.39 ± 4.73% per day). No translocation of eggs was documented in any nest, but we observed movements of chicks away from the nest, at distances that increased progressively as the young aged. In both species, growth curves of chicks indicated a size difference between the chicks of the same nest, possibly associated to asynchronous hatching. This study contributes to the knowledge of life history strategies and reproductive behavior of Neotropical nightjars, which so far is limited and deserves future attention.
Nightjars are insectivorous birds whose mimetic coloration and night activity make them difficult to study. The aim of this study has been to describe aspects of the little-known breeding biology of Little Nightjar (Setopagis parvulus parvulus) and Band-winged Nightjar (Systellura longirostris patagonicus), two sympatric species in the Chaco Serrano formation of the province of Córdoba, Argentina. We observed great similarity in the nest and nesting site of the studied species, as well as in reproductive traits and parental care behaviors. Clutch size of both species was two eggs, and incubation (monitored with temperature sensors and direct observations) was provided mostly by females, whereas males shared the duties a few hours during the day. The incubation period lasted approximately 17 days, and percentage of nest attentiveness was high in both species (Little Nightjar incubated 92.81 ± 2.33% and Band-winged Nightjar incubated 92.39 ± 4.73% per day). No translocation of eggs was documented in any nest, but we observed movements of chicks away from the nest, at distances that increased progressively as the young aged. In both species, growth curves of chicks indicated a size difference between the chicks of the same nest, possibly associated to asynchronous hatching. This study contributes to the knowledge of life history strategies and reproductive behavior of Neotropical nightjars, which so far is limited and deserves future attention.
Colecciones
Aprobación
Revisión
Complementado por
Referenciado por
Licencia Creative Commons
Excepto donde se indique lo contrario, la licencia de este ítem se describe como by-nc-sa
