Artículo

Population density of Geoffroy's cat in scrublands of central Argentina

Pereira, Javier Adolfo Icon; Di Bitetti, Mario Santiago Icon; Fracassi, N. G. ; Paviolo, Agustin Javier Icon; de Angelo, Carlos Daniel Icon; Di Blanco, Yamil Edgardo Icon; Novaro, Andres Jose Icon

Otros responsables

Fecha

01/2011

Editorial

Wiley Blackwell Publishing, Inc

Revista

Journal Of Zoology

Título del libro

Nombre del evento

Fecha del evento

Institución organizadora

ISSN

0952-8369

eISSN

1469-7998

ISBN

Idioma

Inglés

Tipo del evento

Clasificación temática

Resumen

We studied the density of a Geoffroy's cat Leopardus geoffroyi population in a semiarid scrubland of Argentina, by comparing density estimates obtained during camera‐trapping surveys in a national park and in nearby cattle ranches in 2006 and 2007–2008. Overall, we obtained 247 pictures of Geoffroy's cats. The density (mean ±SE) of the species at the park ranged from 1.2 ± 0.3 to 2.9 ± 1.4 individuals km−2, depending on the buffer applied, whereas density estimates at ranches were on average 32% lower. Only 11% of the Geoffroy's cats identified in 2006 could still be detected in the area 2 years later, indicating that there was a high turnover of individuals in this population. The sex ratio (M:F) estimated during both surveys at the park was 1:1.4, whereas at the ranches it was 1:0.8. The capture success of sympatric pampas cats Leopardus colocolo and jaguarundis Puma yagouaroundi was <0.3 records per 100 trap‐days, and no evidence of these species was found in the ranches. Geoffroy's cats seem to be tolerant to some degree of habitat alteration produced by livestock management, and the numerical response of this species in ranches could be largely the result of human persecution and the effects of livestock management on the habitat structure and prey base.

Aprobación

Revisión

Complementado por

Referenciado por

Licencia Creative Commons

Excepto donde se indique lo contrario, la licencia de este ítem se describe como by-nc-sa