The giant armadillo (priodontes maximus) in the argentine Chaco
; Di Blanco, Yamil Edgardo
; Noss, Andrew ; Paviolo, Agustin Javier
; Di Bitetti, Mario Santiago 
Otros responsables
Fecha
08/2017
Editorial
Conicet. Cricyt. Instituto Argentino de Investigación de las Zonas Áridas. Unidad de Zoología y Ecología Animal
Revista
Mastozoología Neotropical
Título del libro
Nombre del evento
Fecha del evento
Institución organizadora
ISSN
0327-9383
eISSN
1666-0536
ISBN
Idioma
Inglés
Tipo del evento
Clasificación temática
Palabras clave
Resumen
El tatú carreta (Priodontes maximus) en el Chaco argentino. El tatú carreta (Priodontes maximus) es una especie difícil de estudiar debido a sus hábitos nocturnos y fosoriales y a sus bajas densidades poblacionales. En Argentina no hay estudios poblacionales sistemáticos realizados previamente. Nuestro objetivo fue determinar la presencia, abundancia relativa y patrones de actividad temporal en cinco sitios con distinto grado de intervención humana y categoría de protección legal en el Chaco argentino. Entre junio de 2006 y enero de 2014 realizamos 10 muestreos utilizando cámaras-trampa, colocación de huelleros, recorridos de búsqueda de cuevas y rastros e información de pobladores locales y guardaparques. Utilizamos datos de cámaras-trampa para determinar la presencia, abundancia relativa (registros/ 100 días cámara) y patrones de actividad. La especie fue registrada solamente en tres sitios: el Parque Nacional Copo, la Reserva Aborigen y la Reserva de Recursos La Fidelidad. En la Reserva Aborigen registramos cuevas y huellas, pero no obtuvimos fotografías. En Copo y en La Fidelidad estimamos la abundancia relativa en 0.08 y 0.40 registros cada 100 días-cámara respectivamente. No registramos tatúes ni en los bordes de La Fidelidad, ni en los dos sitios con mayor grado de disturbio humano. Los registros fotográficos indican que el tatú carreta es marcadamente nocturno en el Chaco Argentino. La situación poblacional del tatú carreta en Argentina es preocupante. Los escasos o nulos registros obtenidos en las otras áreas sugieren que La Fidelidad podría conservar uno de los pocos relictos poblacionales de tatú carreta en el Chaco Argentino.
The giant armadillo (Priodontes maximus) is a difficult species to study because of low population densities, combined with nocturnal and fossorial habits. No systematic population studies have been undertaken to date in Argentina. Our objectives were to evaluate the species? presence, relative abundance, and temporal activity patterns across five locations with different levels of human disturbance and legal protection in the Argentine Chaco. Between June 2006 and January 2014, we completed 10 surveys, using camera trap and / or track plots, searches for burrows and tracks, and observations by local people and park rangers. We used camera trap records to determine presence, relative abundance (records / 100 camera days) and activity patterns. We only recorded the species at three locations: Copo National Park, Aborigen Reserve and La Fidelidad Resource Reserve. At the Aborigen Reserve we documented burrows and tracks but obtained no photographs. At Copo and La Fidelidad we estimated relative abundance at 0.08 and 0.40 records per 100 camera days, respectively. We did not record giant armadillos near the edges of La Fidelidad, nor in the two locations with greater human disturbance. Camera trap records indicate that giant armadillos in the Argentine Chaco are strongly nocturnal. The population status of giant armadillos in Argentina is a matter of concern. With few or no records at other study locations, La Fidelidad may harbor one of the few relict populations of giant armadillos in the Argentine Chaco.
The giant armadillo (Priodontes maximus) is a difficult species to study because of low population densities, combined with nocturnal and fossorial habits. No systematic population studies have been undertaken to date in Argentina. Our objectives were to evaluate the species? presence, relative abundance, and temporal activity patterns across five locations with different levels of human disturbance and legal protection in the Argentine Chaco. Between June 2006 and January 2014, we completed 10 surveys, using camera trap and / or track plots, searches for burrows and tracks, and observations by local people and park rangers. We used camera trap records to determine presence, relative abundance (records / 100 camera days) and activity patterns. We only recorded the species at three locations: Copo National Park, Aborigen Reserve and La Fidelidad Resource Reserve. At the Aborigen Reserve we documented burrows and tracks but obtained no photographs. At Copo and La Fidelidad we estimated relative abundance at 0.08 and 0.40 records per 100 camera days, respectively. We did not record giant armadillos near the edges of La Fidelidad, nor in the two locations with greater human disturbance. Camera trap records indicate that giant armadillos in the Argentine Chaco are strongly nocturnal. The population status of giant armadillos in Argentina is a matter of concern. With few or no records at other study locations, La Fidelidad may harbor one of the few relict populations of giant armadillos in the Argentine Chaco.
Colecciones
Aprobación
Revisión
Complementado por
Referenciado por
Licencia Creative Commons
Excepto donde se indique lo contrario, la licencia de este ítem se describe como by-nc-sa
