Capítulo de Libro

South American Living Metatherians: Physiological Ecology and Constraints

Goin, Francisco Javier Icon; Woodburne, MMichael O. ; Zimicz, Ana Natalia Icon; Martin, Gabriel M. ; Chornogubsky Clerici, Laura Icon

Fecha

2016

Editorial

Springer

Revista

Título del libro

A Brief History of South American Metatherians: Evolutionary Contexts and Intercontinental Dispersals

Nombre del evento

Fecha del evento

Institución organizadora

ISSN

eISSN

ISBN

978-94-017-7418-5

Idioma

Inglés

Tipo del evento

Clasificación temática

Resumen

South American living metatherians are relatively inconspicuous and comprise ca. 10 % of the region’s mammal species richness. Most of them are small-sized (<150 g), with long tails and grasping hands and feet, and resemble one another in their general appearance. Individuals are solitary, nocturnal or crepuscular, and most of them are arboreal or scansorial. Two orders are exclusive of South America (Microbiotheria and Paucituberculata), while a third (Didelphimorphia) ranges from Patagonia (Argentina) to the border between USA and Canada. The ecology, physiology, and reproductive traits of living South American marsupials have been poorly studied. This chapter describes several aspects of their natural history and how they influence their recent distribution, as they probably did it so throughout the Cenozoic. Physiological constraints include variable energetic costs for regulating metabolic processes, due to low rates of metabolism, the possibility to enter torpor/hibernation, and the storage of different types of fat tissues available for those varied processes. Reproduction, which can be characterized by a short gestation period and long, energy-demanding, breeding period, shows specific differences in strategies (e.g., semelparity, partial semelparity, iteroparity) and their main traits (e.g., litters per year and litter size, teat number). South American marsupials make a complete use of the habitat available to them and have a broad, generally opportunistic and omnivorous diet. These adaptations, combined with a generally small size, small energy expenditure on foraging and other daily activities, limit their distribution. Despite these constraints, South American marsupials seem to thrive in environments where competition with other animals might be strong (e.g., tropical and subtropical climates), or where a few small mammals can survive (e.g., temperate and temperate-cold climates) due to several environmental limitations.

Aprobación

Revisión

Complementado por

Referenciado por

Licencia Creative Commons

Excepto donde se indique lo contrario, la licencia de este ítem se describe como by-nc-sa