Effects of cattle grazing and fire on the abundance, habitat selection, and nesting success of the Bay-capped Wren-Spinetail (Spartonoica maluroides) in coastal saltmarshes of the pampas region
; Isacch, Juan Pablo
; Iribarne, Oscar Osvaldo 
Otros responsables
Fecha
11/2012
Editorial
Cooper Ornithological Society
Revista
The Condor
Título del libro
Nombre del evento
Fecha del evento
Institución organizadora
ISSN
0010-5422
eISSN
ISBN
Idioma
Inglés
Tipo del evento
Clasificación temática
Palabras clave
Resumen
Spartonoica maluroides (Furnariidae) es el ave más especializada y amenazada que habita marismas costeras de esparto de Spartina densiflora del sudeste de América del Sur. Estos ambientes están siendo modificados a un ritmo acelerado principalmente por el pastoreo del ganado y la quema de espartillares, determinando la vulnerabilidad que presenta este furnárido. Para evaluar cómo el uso del suelo afecta las poblaciones de S. maluroides, se estudió la abundancia, el hábitat de nidificación y el éxito reproductivo en marismas bajo diferentes intensidades de pastoreo por ganado y quema. Además, se llevaron a cabo experimentas de depredación de nidos para determinar cómo la altura del nido afecta las tasas de depredación y el tipo de depredadores. S. maluroides presentó similar abundancia, éxito reproductivo y sitio de nidificación en marismas con bajo o nulo pastoreo. Por otro lado, la especie no fue registrada en marismas con alta presión de pastoreo y quemas. La altura del nido fue la variable que mejor explicó la tasa de supervivencia diaria. La tasa de depredación y el tipo de depredadores difirieron en relación a la altura del nido sobre el suelo. Nuestros resultados indican que el pastoreo con baja presión sería compatible con la presencia y reproducción de S. maluroides. De esta manera, el manejo ganadero con baja intensidad de uso es una alternativa viable para el uso sustentable de las marismas del sudeste de América del Sur.
The Bay-capped Wren-Spinetail (Furnariidae, Spartonoica maluroides) is the most specialized and threatened bird inhabiting Spartina saltmarshes in southeastern South America. These marshes are being modified at an increased rate, primarily by cattle grazing and burning, which make this furnarid highly vulnerable. To assess how land use affects Bay-capped Wren-Spinetail populations, we estimated their density under different intensities of burnings and cattle grazing, studied nesting habitat selection and nesting success, and conducted nest predation experiments to determine predation rates and predator type. We found similar population densities, nesting microhabitats, and nest predation rates in marshes with low grazing intensity and marshes with no grazing. In contrast, the species was absent from marshes with high intensity of grazing and burning. Nest height was the best predictor of daily survival rates. Nest predation experiments demonstrated that nest high influences predation intensity and predator type. Our results suggest that low grazing intensities are compatible with the presence and reproduction of the Bay-capped Wren-Spinetail. Thus, low-impact cattle raching is a viable alternative for the sustainable development of saltmarshes in southeastern South America.
The Bay-capped Wren-Spinetail (Furnariidae, Spartonoica maluroides) is the most specialized and threatened bird inhabiting Spartina saltmarshes in southeastern South America. These marshes are being modified at an increased rate, primarily by cattle grazing and burning, which make this furnarid highly vulnerable. To assess how land use affects Bay-capped Wren-Spinetail populations, we estimated their density under different intensities of burnings and cattle grazing, studied nesting habitat selection and nesting success, and conducted nest predation experiments to determine predation rates and predator type. We found similar population densities, nesting microhabitats, and nest predation rates in marshes with low grazing intensity and marshes with no grazing. In contrast, the species was absent from marshes with high intensity of grazing and burning. Nest height was the best predictor of daily survival rates. Nest predation experiments demonstrated that nest high influences predation intensity and predator type. Our results suggest that low grazing intensities are compatible with the presence and reproduction of the Bay-capped Wren-Spinetail. Thus, low-impact cattle raching is a viable alternative for the sustainable development of saltmarshes in southeastern South America.
Aprobación
Revisión
Complementado por
Referenciado por
Licencia Creative Commons
Excepto donde se indique lo contrario, la licencia de este ítem se describe como by-nc-sa
