Migration routes and stopover sites of Upland Geese Chloephaga picta in South America
; Pütz, Klemens ; Bernad, Lucia ; Seco Pon, Juan Pablo
; Gorosabel, Antonella
; Muñoz, Sebastián D. ; Isacch, Juan Pablo
; Matus, Ricardo
; Blank, Olivia
; Lüthi, Benno ; Lunardelli, Melina ; Rojas, Pablo Otros responsables
Fecha
2018-05-01
Editorial
Science Reviews 2000 Ltd
Revista
Avian Biology Research
Título del libro
Nombre del evento
Fecha del evento
Institución organizadora
ISSN
1758-1559
eISSN
1758-1567
ISBN
Idioma
Inglés
Tipo del evento
Clasificación temática
Palabras clave
Resumen
The Upland Goose (Chloephaga picta picta) is a migratory species of South America, which breeds from September to April in Patagonia (Argentina and Chile) and winters from May to September in the southern Pampas (Argentina). Despite some protection in both countries, this species is still persecuted and large numbers are killed by unregulated hunting. Therefore, precise knowledge of their migratory routes is vital to ensure protection of necessary resources and sites throughout the year. We deployed five miniaturised satellite transmitters on adult Upland Geese to gather data about breeding, wintering and stopover sites all along their migratory routes. We aimed to identify important areas in the wintering and breeding grounds through kernel density analyses, and to match these sites along the migration routes with protected areas. Tracked birds exhibited different migration routes and reached different breeding grounds. Two individuals travelled from their wintering grounds in Buenos Aires province to their presumed breeding areas in southern Patagonia. However, we also found different stopover sites from another bird in northern Patagonia, from the ones postulated before, and evidence that some Upland Geese are not large-scale migrants. Our results highlight a considerable amount of plasticity in Upland Geese migratory behaviour. This study represents an essential first step towards identifying important stopover sites along the Upland Geese flyways and it also highlights the lack of protected habitats along most of their migration routes.
Aprobación
Revisión
Complementado por
Referenciado por
Licencia Creative Commons
Excepto donde se indique lo contrario, la licencia de este ítem se describe como by-nc-sa
