Artículo

Reintroduction strategy for the Andean Condor Conservation Program, Argentina

Astore, Vanesa ; Estrada Pacheco, Rayén Icon; Jacome, Norberto Luis

Otros responsables

Fecha

01/2017

Editorial

ZSL

Revista

International Zoo Yearbook

Título del libro

Nombre del evento

Fecha del evento

Institución organizadora

ISSN

0074-9664

eISSN

1748-1090

ISBN

Idioma

Inglés

Tipo del evento

Clasificación temática

Resumen

The Andean condor Vultur gryphus is the largest bird in the world with flight capacity. For thousands of years the Andean condor has been honoured as a sacred link between space and humans by indigenous communities. In the last 100 years, the range of this emblematic species contracted rapidly and the Andean condor was pronounced extinct at both ends of its endemic South American range, in Venezuela and on the Atlantic coast of Patagonia. The Andean condor appears in Appendix I of the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora and is listed as in ‘Danger of Extinction’ by the United States Fish and Wildlife Service. In addition, according to the International Union for Conservation of Nature, this species is classified as Near Threatened. In 1991, the Andean Condor Conservation Program (PCCA: Programa Conservación Cóndor Andino) was founded in Argentina. The PCCA started by performing genetic analyses and documenting the condor population in zoological institutions in a Latin American regional studbook. The PCCA then developed artificial-incubation programmes and techniques for hand rearing birds without human contact, and worked to rescue and rehabilitate wild condors. The PCCA has succeeded in rearing 57 chicks and rescuing 197 wild condors. This paper describes the strategy used by the PCCA to reintroduce 160 condors throughout South America.

Aprobación

Revisión

Complementado por

Referenciado por

Licencia Creative Commons

Excepto donde se indique lo contrario, la licencia de este ítem se describe como by-nc-sa