Division of labour in parental care in the Magellanic Woodpecker Campephilus magellanicus
; Ojeda, Valeria Susana
; Trejo, Ana Raquel Otros responsables
Fecha
04/2011
Editorial
Springer
Revista
Journal of Ornithology
Título del libro
Nombre del evento
Fecha del evento
Institución organizadora
ISSN
2193-7206
eISSN
ISBN
Idioma
Inglés
Tipo del evento
Clasificación temática
Palabras clave
Resumen
Detailed studies of parental care of woodpeckers are restricted to a handful of species in the northern hemisphere. The Magellanic Woodpecker Campephilus magellanicus is the largest Neotropical picid and the southernmost distributed woodpecker worldwide. We investigated sexspecific parental care behaviour of Magellanic Woodpeckers at 11 nests by dawn to dusk monitoring, once a week throughout the nesting season. Behavioural observations were complemented with frequent inspections of all nests and video recordings at 3 nests. One or two hatchlings were produced; when two, the second-born was soon left to die from starvation, so a single young was reared at any nest. Observed parental care included incubation, brooding, nest sanitation and feeding of nestlings. Parental care was divided almost equally between partners for most activities except nest sanitation and night care, where males dominated. Contributions of the two sexes to parental care changed during progress of the breeding period. Feeding rates were similar between parents, but males delivered larger prey. Parental care in the Magellanic Woodpecker seems to be in accordance with the breeding behaviour exhibited by the majority of woodpecker species, nevertheless some differences may derive from particularities of the Austral temperate forest (i.e. food availability) and features of the species like one nestling brood size along with behavioural constraints on juvenile dispersal.
Aprobación
Revisión
Complementado por
Referenciado por
Licencia Creative Commons
Excepto donde se indique lo contrario, la licencia de este ítem se describe como by-nc-sa
