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dc.contributor.author
Illesca, Paola Guadalupe  
dc.contributor.author
Lavandera, Jimena Veronica  
dc.contributor.author
Gerstner, Carolina Daniela  
dc.contributor.author
Gonzalez, Marcela Aída  
dc.contributor.author
Bernal, Claudio Adrian  
dc.date.available
2016-12-14T17:06:19Z  
dc.date.issued
2015-05  
dc.identifier.citation
Illesca, Paola Guadalupe; Lavandera, Jimena Veronica; Gerstner, Carolina Daniela; Gonzalez, Marcela Aída; Bernal, Claudio Adrian; Trans fatty acids modify nutritional parameters and triacylglycerol metabolism in rats: differential effects at recommended and high-fat levels; Aula Médica Ediciones; Nutrición Hospitalaria; 32; 2; 5-2015; 738-748  
dc.identifier.issn
0212-1611  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/9375  
dc.description.abstract
Introduction: there is still little evidence on the metabolic trans fatty acids (TFA) effects at recommended fat levels. Objective: to investigate the differential TFA effects on some nutritional parameters, TFA retention, and triacylglycerol (TAG) regulation in rats fed recommended and high-fat diets. Methods: male Wistar rats were fed (30 days) diets containing recommended (7%,w/w) or high-fat (20%,w/w) levels, supplemented or not with TFA (C7, C20, TFA7 and TFA20). Results: TFA7 (vs.C7) rats showed an increased body weight associated with higher fat pads and liver and serum TAG. The hypertriacylglyceridaemia was related to a decreased muscle LPL activity, while the higher hepatic TAG content was associated with both an increased SREBP-1c gene expression and ACC activity, and a reduced CPT-Ia gene expression. The TFA20 diet did not potentiate the higher body weight, fat pads and TAG levels induced by the C20 diet. Although the hepatic TAG-secretion rate (TAG-SR) increased by TFA20 vs. C20, the same triacylglyceridaemia was associated with a compensatory increase of the adipose tissue LPL activity. The attenuated hepatic TAG accretion in TFA20 was related to an increase of TAG-SR and to a lower increase of SREBP-1c and SCD1 mRNA expressions, paralleled to a relative decrease of SCD1 index and ACC activity. Discussion and conclusion: TFA alters nutritional parameters and lipid metabolism in rats. However, different responses to the TFA on TAG levels and their regulation were observed between rats fed recommended and high-fat diets. These divergences might be related to different tissue TFA retentions and rumenic acid bioconversion.  
dc.description.abstract
Introducción: existen escasas evidencias sobre los efectos metabólicos de los AGT a niveles recomendados de grasa. Objetivo: investigar los efectos diferenciales de los ácidos grasos trans (TFA) sobre parámetros nutricionales, retención de TFA y regulación de triacilglicéridos (TAG) en ratas alimentadas con niveles recomendados o elevados de grasa. Métodos: ratas macho Wistar fueron alimentadas (30 días) con dietas que contenían un 7% o 20% de grasas suplementadas o no con TFA (C7-C20-TFA7-TFA20). Resultados: TFA7 (vs. C7) incrementó el peso corporal asociado a mayores panículos adiposos y TAG. La hipertriacilgliceridemia fue relacionada con una menor actividad LPL muscular, y el incrementado TAG hepático con una elevada expresión génica de SREBP-1c y actividad ACC, y reducida expresión génica de CPT-Ia. Los TFA no potenciaron los elevados pesos corporales, los paní- culos adiposos y los TAG inducidos por C20. Aunque la secreción hepática de TAG (TAG-SR) incrementó en TFA20 vs. C20, la similar triacilgliceridemia fue asociada a un compensatorio incremento de la actividad LPL en tejido adiposo. La atenuada acumulación hepática de TAG en TFA20 estuvo relacionada con una incrementada TAG-SR y un menor incremento de la expresión génica de SREBP-1c y SCD1, paralela a un relativo descenso del índice SCD1 y de la actividad ACC. Discusión y conclusión: los TFA alteran los parámetros nutricionales y lipídicos en ratas. Sin embargo, diferentes respuestas sobre los niveles y regulación de los TAG por los TFA fueron observadas entre ratas alimentadas con niveles recomendados y elevados de grasa dietaria. Estas divergencias pueden estar relacionadas con diferentes retenciones de TFA y su bioconversión a ácido ruménico  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Aula Médica Ediciones  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Isomer Retention  
dc.subject
Triacylglycerol-Secretion Rate  
dc.subject
Lipoprotein Lipase  
dc.subject
Lipid Regulation  
dc.subject
Lipid Accretion  
dc.subject
Retencion de Isómeros  
dc.subject
Velocidad de Secrecion de Trialcilglicéridos  
dc.subject
Lipoproteína Lipasa  
dc.subject
Regulación de Lípidos  
dc.subject
Acumulación de Lípidos  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Trans fatty acids modify nutritional parameters and triacylglycerol metabolism in rats: differential effects at recommended and high-fat levels  
dc.title
Los ácidos grasos trans modifican parámetros nutricionales y el metabolismo de triacilglicéridos en ratas: efectos diferenciales a niveles recomendados y elevados de grasa  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-12-07T18:13:51Z  
dc.journal.volume
32  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
738-748  
dc.journal.pais
España  
dc.journal.ciudad
Madrid  
dc.description.fil
Fil: Illesca, Paola Guadalupe. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquimica y Ciencias Biologicas. Departamento de Ciencias Biologicas. Catedra de Bromatologia y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lavandera, Jimena Veronica. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquimica y Ciencias Biologicas. Departamento de Ciencias Biologicas. Catedra de Bromatologia y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerstner, Carolina Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquimica y Ciencias Biologicas. Departamento de Ciencias Biologicas. Catedra de Bromatologia y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Marcela Aída. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquimica y Ciencias Biologicas. Departamento de Ciencias Biologicas. Catedra de Bromatologia y Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bernal, Claudio Adrian. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquimica y Ciencias Biologicas. Departamento de Ciencias Biologicas. Catedra de Bromatologia y Nutrición; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Nutrición Hospitalaria  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.aulamedica.es/nh/pdf/9190.pdf  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3305%2Fnh.2015.32.2.9190  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.redalyc.org/html/3092/309243317034/