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dc.contributor.author
Campos, Débora  
dc.contributor.author
Coscueta, Ezequiel Ricardo  
dc.contributor.author
Woitovich Valetti, Nadia  
dc.contributor.author
Pastrana Castro, Lorenzo M.  
dc.contributor.author
Teixeira, José  
dc.contributor.author
Picó, Guillermo Alfredo  
dc.contributor.author
Pintado, Maria Manuela  
dc.date.available
2019-12-12T21:36:56Z  
dc.date.issued
2019-02  
dc.identifier.citation
Campos, Débora; Coscueta, Ezequiel Ricardo; Woitovich Valetti, Nadia; Pastrana Castro, Lorenzo M.; Teixeira, José; et al.; Optimization of bromelain isolation from pineapple byproducts by polysaccharide complex formation; Elsevier; Food Hydrocolloids; 87; 2-2019; 792-804  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/92148  
dc.description.abstract
A simple method for bromelain extraction from industrial pineapple residues (stems and peels) was developed and optimized through factorial experimental design. The developed methodology, based on precipitation with carrageenan, represents an alternative to the use of organic solvents and inorganic salts (common industrial precipitation) and allows achieving extracts with high bromelain purity. High recovery yield – 80–90% - of active bromelain was obtained for both crude juices (stems and peels) making possible to obtain ca. 0.3 g of bromelain from 100 g of pineapple byproducts using a low polysaccharide concentration (0.2–0.3% w/v).  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
BROMELAIN  
dc.subject
CARRAGEENAN  
dc.subject
NATURAL CRUDE JUICES  
dc.subject
PROTEIN COMPLEX  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Optimization of bromelain isolation from pineapple byproducts by polysaccharide complex formation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-28T19:34:06Z  
dc.journal.volume
87  
dc.journal.pagination
792-804  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Campos, Débora. Universidade Catolica Portuguesa; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Coscueta, Ezequiel Ricardo. Universidade Catolica Portuguesa; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Woitovich Valetti, Nadia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pastrana Castro, Lorenzo M.. International Iberian Nanotechnology Laboratory; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Teixeira, José. Universidade do Minho; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Picó, Guillermo Alfredo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pintado, Maria Manuela. Universidade Catolica Portuguesa; Portugal  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.09.009  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X18300146