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dc.contributor.author
Campos, Débora
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dc.contributor.author
Coscueta, Ezequiel Ricardo
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dc.contributor.author
Woitovich Valetti, Nadia
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dc.contributor.author
Pastrana Castro, Lorenzo M.
dc.contributor.author
Teixeira, José
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dc.contributor.author
Picó, Guillermo Alfredo
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dc.contributor.author
Pintado, Maria Manuela
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dc.date.available
2019-12-12T21:36:56Z
dc.date.issued
2019-02
dc.identifier.citation
Campos, Débora; Coscueta, Ezequiel Ricardo; Woitovich Valetti, Nadia; Pastrana Castro, Lorenzo M.; Teixeira, José; et al.; Optimization of bromelain isolation from pineapple byproducts by polysaccharide complex formation; Elsevier; Food Hydrocolloids; 87; 2-2019; 792-804
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/92148
dc.description.abstract
A simple method for bromelain extraction from industrial pineapple residues (stems and peels) was developed and optimized through factorial experimental design. The developed methodology, based on precipitation with carrageenan, represents an alternative to the use of organic solvents and inorganic salts (common industrial precipitation) and allows achieving extracts with high bromelain purity. High recovery yield – 80–90% - of active bromelain was obtained for both crude juices (stems and peels) making possible to obtain ca. 0.3 g of bromelain from 100 g of pineapple byproducts using a low polysaccharide concentration (0.2–0.3% w/v).
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
BROMELAIN
dc.subject
CARRAGEENAN
dc.subject
NATURAL CRUDE JUICES
dc.subject
PROTEIN COMPLEX
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación
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dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Optimization of bromelain isolation from pineapple byproducts by polysaccharide complex formation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-28T19:34:06Z
dc.journal.volume
87
dc.journal.pagination
792-804
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Campos, Débora. Universidade Catolica Portuguesa; Portugal
dc.description.fil
Fil: Coscueta, Ezequiel Ricardo. Universidade Catolica Portuguesa; Portugal
dc.description.fil
Fil: Woitovich Valetti, Nadia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pastrana Castro, Lorenzo M.. International Iberian Nanotechnology Laboratory; Portugal
dc.description.fil
Fil: Teixeira, José. Universidade do Minho; Portugal
dc.description.fil
Fil: Picó, Guillermo Alfredo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pintado, Maria Manuela. Universidade Catolica Portuguesa; Portugal
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.09.009
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X18300146
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