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dc.contributor.author
Haidar, Carla Nahir  
dc.contributor.author
Coscueta, Ezequiel Ricardo  
dc.contributor.author
Cordisco, Estefanía  
dc.contributor.author
Nerli, Bibiana Beatriz  
dc.contributor.author
Pellegrini Malpiedi, Luciana  
dc.date.available
2019-12-12T21:17:42Z  
dc.date.issued
2018-07  
dc.identifier.citation
Haidar, Carla Nahir; Coscueta, Ezequiel Ricardo; Cordisco, Estefanía; Nerli, Bibiana Beatriz; Pellegrini Malpiedi, Luciana; Aqueous micellar two-phase system as an alternative method to selectively remove soy antinutritional factors; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 93; 7-2018; 665-672  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/92146  
dc.description.abstract
In this work, different antinutritional factors (trypsin inhibitors, isoflavones and raffinose family oligosaccharides) were selectively removed from soy flour by using aqueous micellar two-phase systems (AMTPS). The effects of independent variables including temperature (30–60 °C), time (10–40 min) and solid to liquid ratio (0.025–0.050 g/L) on the extraction of each antinutritional factor were analyzed using a full factorial design. As general tendency, temperature and time were the most significant parameters (p < 0.05). The best condition for the selective recovery (97% of isoflavones at top phase, and more than 50% of the rest of ANFs at bottom phase) were 5 g/L of Genapol X-080, 0.2 moL/L of sodium citrate pH 5.00, 30 °C, 40 min and 0.050 g/L. Besides, in vitro gastrointestinal digestions assays demonstrated that the treated soy flour improved its protein digestibility. The findings of this work represent the introduction of a novel methodology to selectively remove soy antinutritional factors.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ISOFLAVONE  
dc.subject
SELECTIVE PARTITIONING  
dc.subject
SURFACTANT  
dc.subject
TRYPSIN INHIBITOR  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Aqueous micellar two-phase system as an alternative method to selectively remove soy antinutritional factors  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-15T17:28:59Z  
dc.journal.volume
93  
dc.journal.pagination
665-672  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Haidar, Carla Nahir. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Coscueta, Ezequiel Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cordisco, Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nerli, Bibiana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellegrini Malpiedi, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643818303311  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.04.025