Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Aqueous micellar two-phase system as an alternative method to selectively remove soy antinutritional factors

Haidar, Carla NahirIcon ; Coscueta, Ezequiel RicardoIcon ; Cordisco, EstefaníaIcon ; Nerli, Bibiana BeatrizIcon ; Pellegrini Malpiedi, LucianaIcon
Fecha de publicación: 07/2018
Editorial: Elsevier Science
Revista: LWT - Food Science and Technology
ISSN: 0023-6438
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica

Resumen

In this work, different antinutritional factors (trypsin inhibitors, isoflavones and raffinose family oligosaccharides) were selectively removed from soy flour by using aqueous micellar two-phase systems (AMTPS). The effects of independent variables including temperature (30–60 °C), time (10–40 min) and solid to liquid ratio (0.025–0.050 g/L) on the extraction of each antinutritional factor were analyzed using a full factorial design. As general tendency, temperature and time were the most significant parameters (p < 0.05). The best condition for the selective recovery (97% of isoflavones at top phase, and more than 50% of the rest of ANFs at bottom phase) were 5 g/L of Genapol X-080, 0.2 moL/L of sodium citrate pH 5.00, 30 °C, 40 min and 0.050 g/L. Besides, in vitro gastrointestinal digestions assays demonstrated that the treated soy flour improved its protein digestibility. The findings of this work represent the introduction of a novel methodology to selectively remove soy antinutritional factors.
Palabras clave: ISOFLAVONE , SELECTIVE PARTITIONING , SURFACTANT , TRYPSIN INHIBITOR
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.114Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/92146
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643818303311
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.04.025
Colecciones
Articulos(IPROBYQ)
Articulos de INST. DE PROCESOS BIOTECNOLOGICOS Y QUIMICOS ROSARIO
Citación
Haidar, Carla Nahir; Coscueta, Ezequiel Ricardo; Cordisco, Estefanía; Nerli, Bibiana Beatriz; Pellegrini Malpiedi, Luciana; Aqueous micellar two-phase system as an alternative method to selectively remove soy antinutritional factors; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 93; 7-2018; 665-672
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES