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dc.contributor.author
Prudkin Silva, Cecilia Raquel
dc.contributor.author
Martinez, Jimena Hebe
dc.contributor.author
Martínez, Karina Dafne
dc.contributor.author
Farías Hermosilla, María Estefanía
dc.contributor.author
Coluccio Leskow, Federico
dc.contributor.author
Perez, Oscar Edgardo
dc.date.available
2019-11-26T21:19:35Z
dc.date.issued
2018-01
dc.identifier.citation
Prudkin Silva, Cecilia Raquel; Martinez, Jimena Hebe; Martínez, Karina Dafne; Farías Hermosilla, María Estefanía; Coluccio Leskow, Federico; et al.; Proposed molecular model for electrostatic interactions between insulin and chitosan. Nano-complexation and activity in cultured cells; Elsevier Science; Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects; 537; 1-2018; 425-434
dc.identifier.issn
0927-7757
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/90593
dc.description.abstract
The objective of this contribution was to propose a model that would explain the nanocomplexes formation between Human Recombinant Insulin (I) and a polydisperse Chitosan (CS). Such an objective implied exploring I and CS concentration conditions that allowed the formation of complexes with defined and reproducible submicronic dimensions. I-CS complexes were obtained by mixing I and CS solutions at pH 2 and then increasing the pH up to 6 promoting electrostatic interactions between them. Colloidal stages of I and I-CS nano-complexes formation were characterized by dynamic light scattering (DLS), ζ-potential, solutions flow behavior and absorbance measurements. 1·10−2%, w/w, of CS allowed covering completely the surface protein aggregates constituting core–shell nano-structures of 200 nm, with a ζ-potential of 17,5 mV. Solution dynamic viscosity results kept relation with different stages of nano-complexation process. Biological activity of I-CS complexes was studied in 3T3-L1 cultured fibroblast showing a delayed and sustained activity as compared to free insulin. I-CS nano-complexes could be an alternative for developing a new generation of drugs allowing I protection from the hostile conditions of the body and increasing its absorption. These findings have basic and practical impacts as they could be exploited to exert the controlled release of I in therapeutic formulations by using the I-CS nano-complexes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHITOSAN
dc.subject
INSULIN
dc.subject
MACROMOLECULAR ASSEMBLY
dc.subject
NANO-COMPLEXES
dc.subject.classification
Otras Nanotecnología
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Proposed molecular model for electrostatic interactions between insulin and chitosan. Nano-complexation and activity in cultured cells
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-21T19:46:40Z
dc.journal.volume
537
dc.journal.pagination
425-434
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Prudkin Silva, Cecilia Raquel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Jimena Hebe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martínez, Karina Dafne. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Farías Hermosilla, María Estefanía. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Coluccio Leskow, Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Universidad Nacional de Luján; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Lanús; Argentina
dc.journal.title
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.colsurfa.2017.10.040
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927775717309391
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