Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Capobianco, Evangelina Lorena  
dc.contributor.author
Gomez Ribot, Dalmiro Leonardo Antonio  
dc.contributor.author
Fornes, Daiana  
dc.contributor.author
Powell, Theresa L.  
dc.contributor.author
Levieux, Cecilia  
dc.contributor.author
Jansson, Thomas  
dc.contributor.author
Jawerbaum, Alicia Sandra  
dc.date.available
2019-10-24T20:39:21Z  
dc.date.issued
2018-10  
dc.identifier.citation
Capobianco, Evangelina Lorena; Gomez Ribot, Dalmiro Leonardo Antonio; Fornes, Daiana; Powell, Theresa L.; Levieux, Cecilia; et al.; Diet Enriched with Olive Oil Attenuates Placental Dysfunction in Rats with Gestational Diabetes Induced by Intrauterine Programming; Wiley VCH Verlag; Molecular Nutrition & Food Research; 62; 19; 10-2018; 1-27  
dc.identifier.issn
0955-2863  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/87267  
dc.description.abstract
Scope: Offspring from rats with mild diabetes develop gestational diabetes mellitus (GDM). We tested the hypothesis that an olive oil-supplemented diet attenuates placental oxidative stress/inflammation, activation of mTOR signaling, and inhibition of peroxisome proliferator-activated receptor γ (PPARγ) and fetal overgrowth in GDM offspring from mild diabetic rats. Methods and results: Female offspring from rats with mild diabetes (group that developed GDM) and controls were fed with either a standard diet or a 6% olive oil-supplemented diet during pregnancy. On day 21 of pregnancy, plasma glucose levels in mothers and fetuses were increased in the GDM group independently of the diet. Fetal overgrowth and activation of placental mTOR signaling were partially prevented in the olive oil-treated GDM group. Placental PPARγ protein expression was decreased in GDM rats, independently of the diet. However, increases in placental lipoperoxidation, connective tissue growth factor, and matrix metalloproteinase 2 levels were prevented by the olive oil-enriched diet. Conclusion: Diets enriched with olive oil attenuate placental dysfunction and fetal overgrowth in rats with GDM induced by intrauterine programming.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DIABETES IN PREGNANCY  
dc.subject
FETAL PROGRAMMING  
dc.subject
MTOR  
dc.subject
PLACENTA  
dc.subject
PPAR  
dc.subject.classification
Otras Medicina Básica  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.subject.classification
Otras Medicina Básica  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Diet Enriched with Olive Oil Attenuates Placental Dysfunction in Rats with Gestational Diabetes Induced by Intrauterine Programming  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-22T14:57:28Z  
dc.identifier.eissn
1613-4125  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.number
19  
dc.journal.pagination
1-27  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Capobianco, Evangelina Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Ribot, Dalmiro Leonardo Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fornes, Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Powell, Theresa L.. Universidad de Colorado, Denver; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Levieux, Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jansson, Thomas. State University of Colorado at Boulder; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Jawerbaum, Alicia Sandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.journal.title
Molecular Nutrition & Food Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://doi.wiley.com/10.1002/mnfr.201800263  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201800263