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dc.contributor.author
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan

dc.contributor.author
Medina Jaramillo, Carolina

dc.contributor.author
Guz, Lucas Martín

dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes

dc.date.available
2019-10-17T13:58:59Z
dc.date.issued
2018-07
dc.identifier.citation
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan; Medina Jaramillo, Carolina; Guz, Lucas Martín; Fama, Lucia Mercedes; Biodegradable and Edible Starch Composites with Fiber-Rich Lentil Flour to Use as Food Packaging; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 70; 7-8; 7-2018
dc.identifier.issn
0038-9056
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/86142
dc.description.abstract
Following the new eco-friendly technologies for food packaging, biodegradable composites with edible components as starch, glycerol, and lentil flour rich in fiber (0, 0.5 wt.% and 1.0 wt.%) are developed. The lentil flour, obtained from the residue of a commercial lentil protein extraction process, have micrometer size and, unlike typical lentil flour, have three times higher concentration of fiber. Its use leads to increments in the storage modulus, strength at break, and toughness of the composites, and to decreases in water vapor permeability, with respect to the matrix, showing that the additive can act as reinforcement for starch films. Composites with 0.5 wt.% of flour result in more flexibility due to their homogeneous dispersion in the matrix. All films are thermally stable up to 240 °C and biodegradable in vegetal compost after 4 weeks. These new composites are high promising for use as biodegradable and edible food coatings. They could enrich food nutritional value by the fiber-rich flour addition.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley VCH Verlag

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIODEGRADABILITY
dc.subject
EDIBLE COMPOSITES
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES
dc.subject
RICH-FIBER LENTIL FLOUR
dc.subject
STARCH
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Biodegradable and Edible Starch Composites with Fiber-Rich Lentil Flour to Use as Food Packaging
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-16T15:22:44Z
dc.journal.volume
70
dc.journal.number
7-8
dc.journal.pais
Alemania

dc.journal.ciudad
Weinheim
dc.description.fil
Fil: Ochoa Yepes, Oswaldo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medina Jaramillo, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guz, Lucas Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Starch/starke

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/star.201700222
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.201700222
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