Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan  
dc.contributor.author
Medina Jaramillo, Carolina  
dc.contributor.author
Guz, Lucas Martín  
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes  
dc.date.available
2019-10-17T13:58:59Z  
dc.date.issued
2018-07  
dc.identifier.citation
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan; Medina Jaramillo, Carolina; Guz, Lucas Martín; Fama, Lucia Mercedes; Biodegradable and Edible Starch Composites with Fiber-Rich Lentil Flour to Use as Food Packaging; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 70; 7-8; 7-2018  
dc.identifier.issn
0038-9056  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/86142  
dc.description.abstract
Following the new eco-friendly technologies for food packaging, biodegradable composites with edible components as starch, glycerol, and lentil flour rich in fiber (0, 0.5 wt.% and 1.0 wt.%) are developed. The lentil flour, obtained from the residue of a commercial lentil protein extraction process, have micrometer size and, unlike typical lentil flour, have three times higher concentration of fiber. Its use leads to increments in the storage modulus, strength at break, and toughness of the composites, and to decreases in water vapor permeability, with respect to the matrix, showing that the additive can act as reinforcement for starch films. Composites with 0.5 wt.% of flour result in more flexibility due to their homogeneous dispersion in the matrix. All films are thermally stable up to 240 °C and biodegradable in vegetal compost after 4 weeks. These new composites are high promising for use as biodegradable and edible food coatings. They could enrich food nutritional value by the fiber-rich flour addition.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley VCH Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIODEGRADABILITY  
dc.subject
EDIBLE COMPOSITES  
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES  
dc.subject
RICH-FIBER LENTIL FLOUR  
dc.subject
STARCH  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Biodegradable and Edible Starch Composites with Fiber-Rich Lentil Flour to Use as Food Packaging  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-10-16T15:22:44Z  
dc.journal.volume
70  
dc.journal.number
7-8  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Weinheim  
dc.description.fil
Fil: Ochoa Yepes, Oswaldo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Medina Jaramillo, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guz, Lucas Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Starch/starke  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/star.201700222  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/star.201700222