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dc.contributor.author
Marotte, Clarisa  
dc.contributor.author
Gonzales Chaves, Macarena Maria Sol  
dc.contributor.author
Pellegrini, Gretel Gisela  
dc.contributor.author
Friedman, Silvia María  
dc.contributor.author
Lifshitz, Fima  
dc.contributor.author
Mandalunis, Patricia Mónica  
dc.contributor.author
Zeni, Susana Noemi  
dc.date.available
2019-09-27T22:04:05Z  
dc.date.issued
2013-08  
dc.identifier.citation
Marotte, Clarisa; Gonzales Chaves, Macarena Maria Sol; Pellegrini, Gretel Gisela; Friedman, Silvia María; Lifshitz, Fima; et al.; Low protein intake magnifies detrimental effects of ovariectomy and vitamin D on bone; Springer; Calcified Tissue International; 93; 2; 8-2013; 184-192  
dc.identifier.issn
0171-967X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/84744  
dc.description.abstract
Protein-induced changes in bone and calcium homeostasis could potentially be greater in the elderly and in women at risk for osteoporosis. We hypothesize that a low protein intake would magnify the negative changes in bone metabolism seen in vitamin D (vitD) insufficiency and/or estrogen deficiency. The present study was undertaken to better understand how a low protein diet along with vitD insufficiency could affect bone metabolism using a rodent ovariectomized (OVX) model. Rats (n = 60) underwent ovariectomy (OVX) or sham operation. The first 15 days after surgery, all rats were fed a standard rodent diet. Thereafter, rats (n = 10/group) were fed a low protein diet (LP; 2.5 %) or a control diet (NP; 12.5 %) with 100 IU% vitD (+D; cholecalciferol) or without vitD (-D) for 45 days. The groups were as follows: SHAM + NP + D (control); SHAM + LP + D; SHAM + LP - D; OVX + NP + D; OVX + LP + D; OVX + LP - D. Body weight (BW) of control and OVX + NP + D groups increased while those feeding the LP diet, independently of vitD feedings, decreased (p < 0.05). The OVX + LP - D group presented the lowest serum Ca, phosphorus and osteocalcin levels and the highest CTX levels (p < 0.05). At the end of the study, total skeleton bone mineral content, proximal tibia bone mineral density, bone volume and trabecular number levels decreased as follows: SHAM + NP + D (controls) > SHAM + LP + D > OVX + NP + D > SHAM + LP - D > OVX + LP + D > OVX + LP - D (p < 0.05). A low protein diet negatively affected bone mass and magnified the detrimental effects of vitD and/or estrogen deficiencies.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BISPHOSPHONATE  
dc.subject
BONE  
dc.subject
LOW PROTEIN INTAKE  
dc.subject
RATS  
dc.subject
VITAMIN D INSUFFICIENCY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Low protein intake magnifies detrimental effects of ovariectomy and vitamin D on bone  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-09-27T21:02:53Z  
dc.journal.volume
93  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
184-192  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Marotte, Clarisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzales Chaves, Macarena Maria Sol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellegrini, Gretel Gisela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Friedman, Silvia María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lifshitz, Fima. Sansum Diabetes Research Institute; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Mandalunis, Patricia Mónica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología; Argentina  
dc.journal.title
Calcified Tissue International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00223-013-9740-8  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00223-013-9740-8