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dc.contributor.author
Rubio, María Cristina
dc.contributor.author
Navarro, Antonio Roberto
dc.date.available
2019-05-27T19:45:39Z
dc.date.issued
2012-11
dc.identifier.citation
Rubio, María Cristina; Navarro, Antonio Roberto; Fermentation of corncob hydrolyzate for xylitol production; Sociedad de Biotecnologia y bioingenieria de mexico; BioTecnología; 16; 3; 11-2012; 48-63
dc.identifier.issn
0188-4786
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/77260
dc.description.abstract
A yeast that produces a high concentration of xylitol was isolated and identified
as Candida guilliermondii-IB. We studied the effect of concentration of NH4(SO4)2
(0.5; 1.0; 2.0; 3.0; 4.0 and 5.0 g/l); pH (3.0; 4.0; 5.0; 5.5 and 6.0); temperature (20;
25; 30; 40 and 45 oC) and agitation speed ( 100; 200; 250 and 300 rpm) on yeast
growth and xylitol production. A production medium with corncob hydrolysate
supplemented with 3.0 g/l NH4(SO4)2 and without the addition of yeast extract, was
formulated. In this medium C. guilliermondii-IB reaches a xylose to xylitol conversion
of 49 % of the theoretical maximum, a volumetric productivity of 0.23 g/lh and yields
of Yp/s 0.5 g/g and Yp/x 1.5 g/g. Xylitol production optimal conditions were pH 5;
temperature 30o C and an agitation speed of 250 rpm, in a rotary shaker. Corncob
was the selected substrate raw matter for xylitol production because it is a low cost
industrial residue and its hydrolysates contains a high concentration of xylose.
dc.description.abstract
RESUMEN
Una levadura que produce alta concentración de xilitol fue aislada de jarabe de
glucosa e identificada como Candida guilliermondii-IB. Se estudio el efecto de la
concentración de NH4(SO4)2 (0.5; 1.0; 2.0; 3.0; 4.0 y 5.0 g/l); pH (3.0; 4.0; 5.0; 5.5 y
6.0); temperatura (20; 25; 30; 40 y 45 oC) y velocidad de agitación ( 100; 200; 250 y
300 rpm) sobre el crecimiento de la levadura y la producción de xilitol. Se formuló el
medio de producción usando hidrolizado de marlo de maíz suplementado con 3.0
g/l NH4(SO4)2 y sin extracto de levadura. En este medio, con C. guilliermondii-IB se
obtuvo una conversión de xilosa a xilitol del 49 % respecto al máximo teórico, una
productividad volumétrica de 0.23 g/lh y rendimientos: Yp/s 0.5 g/g y Yp/x 1.5 g/g.
Las condiciones óptimas de producción de xilitol fueron: pH 5.0; temperatura 30o C
y una velocidad de agitación de 250 rpm en un agitador rotatorio. El Marlo de maíz
fue usado como sustrato para la producción de xilitol debido a que es un residuo
industrial de bajo costo y su hidrolizado contiene alta concentración de xilosa.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Sociedad de Biotecnologia y bioingenieria de mexico
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Agroindustrial Residues
dc.subject
Biotechnology
dc.subject
Yeast
dc.subject
Xylitol
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Fermentation of corncob hydrolyzate for xylitol production
dc.title
Fermentación de jarabe de glucosa hidrolizada para la producción de xylol
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-05-23T14:51:06Z
dc.journal.volume
16
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
48-63
dc.journal.pais
México
dc.journal.ciudad
Méjico D.F.
dc.description.fil
Fil: Rubio, María Cristina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Navarro, Antonio Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina
dc.journal.title
BioTecnología
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://smbb.mx/wp-content/uploads/2017/10/Revista_2012_V16_N3.pdf
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