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dc.contributor.author
Rubio, María Cristina  
dc.contributor.author
Navarro, Antonio Roberto  
dc.date.available
2019-05-27T19:45:39Z  
dc.date.issued
2012-11  
dc.identifier.citation
Rubio, María Cristina; Navarro, Antonio Roberto; Fermentation of corncob hydrolyzate for xylitol production; Sociedad de Biotecnologia y bioingenieria de mexico; BioTecnología; 16; 3; 11-2012; 48-63  
dc.identifier.issn
0188-4786  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/77260  
dc.description.abstract
A yeast that produces a high concentration of xylitol was isolated and identified as Candida guilliermondii-IB. We studied the effect of concentration of NH4(SO4)2 (0.5; 1.0; 2.0; 3.0; 4.0 and 5.0 g/l); pH (3.0; 4.0; 5.0; 5.5 and 6.0); temperature (20; 25; 30; 40 and 45 oC) and agitation speed ( 100; 200; 250 and 300 rpm) on yeast growth and xylitol production. A production medium with corncob hydrolysate supplemented with 3.0 g/l NH4(SO4)2 and without the addition of yeast extract, was formulated. In this medium C. guilliermondii-IB reaches a xylose to xylitol conversion of 49 % of the theoretical maximum, a volumetric productivity of 0.23 g/lh and yields of Yp/s 0.5 g/g and Yp/x 1.5 g/g. Xylitol production optimal conditions were pH 5; temperature 30o C and an agitation speed of 250 rpm, in a rotary shaker. Corncob was the selected substrate raw matter for xylitol production because it is a low cost industrial residue and its hydrolysates contains a high concentration of xylose.  
dc.description.abstract
RESUMEN Una levadura que produce alta concentración de xilitol fue aislada de jarabe de glucosa e identificada como Candida guilliermondii-IB. Se estudio el efecto de la concentración de NH4(SO4)2 (0.5; 1.0; 2.0; 3.0; 4.0 y 5.0 g/l); pH (3.0; 4.0; 5.0; 5.5 y 6.0); temperatura (20; 25; 30; 40 y 45 oC) y velocidad de agitación ( 100; 200; 250 y 300 rpm) sobre el crecimiento de la levadura y la producción de xilitol. Se formuló el medio de producción usando hidrolizado de marlo de maíz suplementado con 3.0 g/l NH4(SO4)2 y sin extracto de levadura. En este medio, con C. guilliermondii-IB se obtuvo una conversión de xilosa a xilitol del 49 % respecto al máximo teórico, una productividad volumétrica de 0.23 g/lh y rendimientos: Yp/s 0.5 g/g y Yp/x 1.5 g/g. Las condiciones óptimas de producción de xilitol fueron: pH 5.0; temperatura 30o C y una velocidad de agitación de 250 rpm en un agitador rotatorio. El Marlo de maíz fue usado como sustrato para la producción de xilitol debido a que es un residuo industrial de bajo costo y su hidrolizado contiene alta concentración de xilosa.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Sociedad de Biotecnologia y bioingenieria de mexico  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Agroindustrial Residues  
dc.subject
Biotechnology  
dc.subject
Yeast  
dc.subject
Xylitol  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Fermentation of corncob hydrolyzate for xylitol production  
dc.title
Fermentación de jarabe de glucosa hidrolizada para la producción de xylol  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-05-23T14:51:06Z  
dc.journal.volume
16  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
48-63  
dc.journal.pais
México  
dc.journal.ciudad
Méjico D.F.  
dc.description.fil
Fil: Rubio, María Cristina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Antonio Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán; Argentina  
dc.journal.title
BioTecnología  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://smbb.mx/wp-content/uploads/2017/10/Revista_2012_V16_N3.pdf