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dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela  
dc.contributor.author
Cantarelli, Miguel Angel  
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo  
dc.contributor.author
Marchevsky, Eduardo Jorge  
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel  
dc.date.available
2016-09-06T20:15:59Z  
dc.date.issued
2013-01  
dc.identifier.citation
Azcarate, Silvana Mariela; Cantarelli, Miguel Angel; Pellerano, Roberto Gerardo; Marchevsky, Eduardo Jorge; Camiña, José Manuel; Classification of Argentinean Sauvignon Blanc Wines by UV Spectroscopy and Chemometric Methods; Wiley; Journal Of Food Science; 78; 3; 1-2013; 432-436  
dc.identifier.issn
0022-1147  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/7489  
dc.description.abstract
Argentina is an important worldwide wine producer. In this country, there are several recognizable provinces that produce Sauvignon blanc wines: Neuquén, Río Negro, Mendoza, and San Juan. The analysis of the provenance of these white wines is complex and requires the use of expensive and time-consuming techniques. For this reason, this work discusses the determination of the provenance of Argentinean Sauvignon blanc wines by the use of UV spectroscopy and chemometric methods, such as principal component analysis (PCA), cluster analysis (CA), linear discriminant analysis (LDA), and partial least square discriminant analysis (PLS-DA). The proposed method requires low-cost equipment and short-time analysis in comparison with other techniques. The results are in very good agreement with results based on the geographical origin of Sauvignon blanc wines.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Classification  
dc.subject
Sauvignon  
dc.subject
Blanc  
dc.subject
Chemometrics  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Classification of Argentinean Sauvignon Blanc Wines by UV Spectroscopy and Chemometric Methods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-05-16T20:14:43Z  
dc.journal.volume
78  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
432-436  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Universidad Nacional de la Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Quimica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de la Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cantarelli, Miguel Angel. Universidad Nacional de la Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Quimica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de la Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Departamento de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marchevsky, Eduardo Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico San Luis. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de la Pampa; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.12060/abstract  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.12060