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dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela
dc.contributor.author
Cantarelli, Miguel Angel
dc.contributor.author
Pellerano, Roberto Gerardo
dc.contributor.author
Marchevsky, Eduardo Jorge
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel
dc.date.available
2016-09-06T20:15:59Z
dc.date.issued
2013-01
dc.identifier.citation
Azcarate, Silvana Mariela; Cantarelli, Miguel Angel; Pellerano, Roberto Gerardo; Marchevsky, Eduardo Jorge; Camiña, José Manuel; Classification of Argentinean Sauvignon Blanc Wines by UV Spectroscopy and Chemometric Methods; Wiley; Journal Of Food Science; 78; 3; 1-2013; 432-436
dc.identifier.issn
0022-1147
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/7489
dc.description.abstract
Argentina is an important worldwide wine producer. In this country, there are several recognizable provinces that produce Sauvignon blanc wines: Neuquén, Río Negro, Mendoza, and San Juan. The analysis of the provenance of these white wines is complex and requires the use of expensive and time-consuming techniques. For this reason, this work discusses the determination of the provenance of Argentinean Sauvignon blanc wines by the use of UV spectroscopy and chemometric methods, such as principal component analysis (PCA), cluster analysis (CA), linear discriminant analysis (LDA), and partial least square discriminant analysis (PLS-DA). The proposed method requires low-cost equipment and short-time analysis in comparison with other techniques. The results are in very good agreement with results based on the geographical origin of Sauvignon blanc wines.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Classification
dc.subject
Sauvignon
dc.subject
Blanc
dc.subject
Chemometrics
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Classification of Argentinean Sauvignon Blanc Wines by UV Spectroscopy and Chemometric Methods
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2016-05-16T20:14:43Z
dc.journal.volume
78
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
432-436
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Universidad Nacional de la Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Quimica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de la Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cantarelli, Miguel Angel. Universidad Nacional de la Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Quimica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de la Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pellerano, Roberto Gerardo. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Departamento de Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marchevsky, Eduardo Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico San Luis. Instituto de Química de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de la Pampa; Argentina
dc.journal.title
Journal Of Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.12060/abstract
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.12060
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