Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Classification of Argentinean Sauvignon Blanc Wines by UV Spectroscopy and Chemometric Methods

Azcarate, Silvana MarielaIcon ; Cantarelli, Miguel AngelIcon ; Pellerano, Roberto GerardoIcon ; Marchevsky, Eduardo JorgeIcon ; Camiña, José ManuelIcon
Fecha de publicación: 01/2013
Editorial: Wiley
Revista: Journal Of Food Science
ISSN: 0022-1147
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Química Analítica

Resumen

Argentina is an important worldwide wine producer. In this country, there are several recognizable provinces that produce Sauvignon blanc wines: Neuquén, Río Negro, Mendoza, and San Juan. The analysis of the provenance of these white wines is complex and requires the use of expensive and time-consuming techniques. For this reason, this work discusses the determination of the provenance of Argentinean Sauvignon blanc wines by the use of UV spectroscopy and chemometric methods, such as principal component analysis (PCA), cluster analysis (CA), linear discriminant analysis (LDA), and partial least square discriminant analysis (PLS-DA). The proposed method requires low-cost equipment and short-time analysis in comparison with other techniques. The results are in very good agreement with results based on the geographical origin of Sauvignon blanc wines.
Palabras clave: Classification , Sauvignon , Blanc , Chemometrics
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 678.0Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/7489
URL: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.12060/abstract
DOI: http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.12060
Colecciones
Articulos(CCT - NORDESTE)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - NORDESTE
Articulos(INCITAP)
Articulos de INST.D/CS D/L/TIERRA Y AMBIENTALES D/L/PAMPA
Articulos(INQUISAL)
Articulos de INST. DE QUIMICA DE SAN LUIS
Citación
Azcarate, Silvana Mariela; Cantarelli, Miguel Angel; Pellerano, Roberto Gerardo; Marchevsky, Eduardo Jorge; Camiña, José Manuel; Classification of Argentinean Sauvignon Blanc Wines by UV Spectroscopy and Chemometric Methods; Wiley; Journal Of Food Science; 78; 3; 1-2013; 432-436
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES