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dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana

dc.contributor.author
Arias, Myriam E.
dc.contributor.author
Cudmani, Norma
dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel

dc.contributor.author
Isla, Maria Ines

dc.contributor.author
Moreno, Silvia

dc.date.available
2016-08-04T19:16:53Z
dc.date.issued
2013-03-30
dc.identifier.citation
Zampini, Iris Catiana; Arias, Myriam E.; Cudmani, Norma; Ordóñez, Roxana Mabel; Isla, Maria Ines; et al.; Antibacterial potential of non-volatile constituents of Rosmarinus officinalis against 37 clinical isolates of multidrug-resistant bacteria; BLACPMA; Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; 12; 2; 30-3-2013; 201-208
dc.identifier.issn
0717 7917
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/6934
dc.description.abstract
In this paper we investigated the antibacterial activity of a methanolic extract of Rosmarinus officinalis L. and their main constituents, carnosic acid and rosmarinic acid, against 37 nosocomial strains of multidrug-resistant bacteria. Results obtained showed that both the rosemary extract and carnosic acid inhibited all clinical isolates of Staphylococcus aureus methicillin-resistant and Enterococcus faecalis gentamicin and streptomycin-resistant bacteria examined (MICs 60 μg/mL vs. 200 μg/mL, respectively). Rosemary extract showed MIC values between 400 and 1600 μg/ml against the Gram-negative multidrug-resistant bacteria: Escherichia coli, Proteus mirabilis, Enterobacter cloacae, Pseudomonas aeruginosa, Morganella morganii and Providencia stuartii, while carnosic acid showed MIC of 120 to 240 μg/mL. Bactericidal effect of carnosic acid against S. aureus and E. faecalis was observed at their MIC value, while 2 x MIC to 4 x MIC were needed to kill Gram-negative bacteria. Rosmarinic acid showed a narrow spectrum of action against a few Gram-negative clinical isolates. Our findings suggest that carnosic acid would be a good lead candidate useful in counteracting drug-resistant infections.
dc.description.abstract
En este trabajo evaluamos la actividad antibacteriana de un extracto metanólico de Rosmarinus officinalis L. y sus principales componentes el ácido carnósico y ácido rosmarínico, contra 37 cepas de bacterias multirresistentes nosocomiales. Los resultados muestran que el extracto de romero y el ácido carnósico, inhibieron las bacterias Gram-positivas Staphylococcus aureus resistentes a meticilina y Enterococcus faecalis resistentes a gentamicina y estreptomicina (CIM 200 μg/mL y 60 μg/mL, respectivamente). El extracto de romero inhibió los Gram negativos multirresistentes: Escherichia coli, Proteus mirabilis, Enterobacter cloacae, Pseudomonas aeruginosa, Morganella morganii y Providencia stuartii (CIM 400 a 1600 μg/mL), mientras que el ácido carnósico mostró valores de CIM entre 120 a 240 μg/mL. El ácido carnósico mostró actividad bactericida contra S. aureus y E. faecalis a su CIM, mientras que 2 a 4 X CIM se requirieron para matar las bacterias Gram-negativas. El ácido rosmarínico mostró inhibió unos pocos aislados clínicos Gram-negativos. Estos hallazgos sugieren que el ácido carnósico puede ser de utilidad contra infecciones bacterianas multirresistentes a antibióticos.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
BLACPMA
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Antimicrobial
dc.subject
Ácido Rosmarínico
dc.subject
Ácido Carnósico
dc.subject
Rosmarinus Officinale
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Antibacterial potential of non-volatile constituents of Rosmarinus officinalis against 37 clinical isolates of multidrug-resistant bacteria
dc.title
Actividad antibacteriana de constituyentes no volátiles de Rosmarinus officinalis contra 37 aislamientos clínicos de bacterias multirresistentes
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2016-07-25T19:30:07Z
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
201-208
dc.journal.pais
Chile

dc.journal.ciudad
Chile
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arias, Myriam E.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cudmani, Norma. Hospital de Clinicas "Dr. Nicolas Avellaneda", Tucuman; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moreno, Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquimicas de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85625780010
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