Artículo
In this paper we investigated the antibacterial activity of a methanolic extract of Rosmarinus officinalis L. and their main constituents, carnosic acid and rosmarinic acid, against 37 nosocomial strains of multidrug-resistant bacteria. Results obtained showed that both the rosemary extract and carnosic acid inhibited all clinical isolates of Staphylococcus aureus methicillin-resistant and Enterococcus faecalis gentamicin and streptomycin-resistant bacteria examined (MICs 60 μg/mL vs. 200 μg/mL, respectively). Rosemary extract showed MIC values between 400 and 1600 μg/ml against the Gram-negative multidrug-resistant bacteria: Escherichia coli, Proteus mirabilis, Enterobacter cloacae, Pseudomonas aeruginosa, Morganella morganii and Providencia stuartii, while carnosic acid showed MIC of 120 to 240 μg/mL. Bactericidal effect of carnosic acid against S. aureus and E. faecalis was observed at their MIC value, while 2 x MIC to 4 x MIC were needed to kill Gram-negative bacteria. Rosmarinic acid showed a narrow spectrum of action against a few Gram-negative clinical isolates. Our findings suggest that carnosic acid would be a good lead candidate useful in counteracting drug-resistant infections. En este trabajo evaluamos la actividad antibacteriana de un extracto metanólico de Rosmarinus officinalis L. y sus principales componentes el ácido carnósico y ácido rosmarínico, contra 37 cepas de bacterias multirresistentes nosocomiales. Los resultados muestran que el extracto de romero y el ácido carnósico, inhibieron las bacterias Gram-positivas Staphylococcus aureus resistentes a meticilina y Enterococcus faecalis resistentes a gentamicina y estreptomicina (CIM 200 μg/mL y 60 μg/mL, respectivamente). El extracto de romero inhibió los Gram negativos multirresistentes: Escherichia coli, Proteus mirabilis, Enterobacter cloacae, Pseudomonas aeruginosa, Morganella morganii y Providencia stuartii (CIM 400 a 1600 μg/mL), mientras que el ácido carnósico mostró valores de CIM entre 120 a 240 μg/mL. El ácido carnósico mostró actividad bactericida contra S. aureus y E. faecalis a su CIM, mientras que 2 a 4 X CIM se requirieron para matar las bacterias Gram-negativas. El ácido rosmarínico mostró inhibió unos pocos aislados clínicos Gram-negativos. Estos hallazgos sugieren que el ácido carnósico puede ser de utilidad contra infecciones bacterianas multirresistentes a antibióticos.
Antibacterial potential of non-volatile constituents of Rosmarinus officinalis against 37 clinical isolates of multidrug-resistant bacteria
Título:
Actividad antibacteriana de constituyentes no volátiles de Rosmarinus officinalis contra 37 aislamientos clínicos de bacterias multirresistentes
Zampini, Iris Catiana
; Arias, Myriam E.; Cudmani, Norma; Ordóñez, Roxana Mabel
; Isla, Maria Ines
; Moreno, Silvia
Fecha de publicación:
30/03/2013
Editorial:
BLACPMA
Revista:
Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas
ISSN:
0717 7917
Idioma:
Inglés
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
Palabras clave:
Antimicrobial
,
Ácido Rosmarínico
,
Ácido Carnósico
,
Rosmarinus Officinale
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Citación
Zampini, Iris Catiana; Arias, Myriam E.; Cudmani, Norma; Ordóñez, Roxana Mabel; Isla, Maria Ines; et al.; Antibacterial potential of non-volatile constituents of Rosmarinus officinalis against 37 clinical isolates of multidrug-resistant bacteria; BLACPMA; Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas; 12; 2; 30-3-2013; 201-208
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