Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Milk-derived angiotensin-I-converting enzymeinhibitory peptides generated by Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis CRL 581

Villegas, Josefina MariaIcon ; Picariello, Gianluca; Mamone, Gianfranco; Espeche Turbay, Maria BeatrizIcon ; Savoy, GracielaIcon ; Hebert, Elvira MariaIcon
Fecha de publicación: 01/2014
Editorial: Versita Emerging Science Publishers
Revista: Peptidomics
ISSN: 2084-7203
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Biotecnologías de la Salud

Resumen

Several strains of Lactobacillus helveticus and Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis were evaluated for their ability to release angiotensin-I-converting enzyme (ACE) inhibitory peptides from alpha-casein and beta-casein. Casein peptides resulting from L. delbrueckii subsp. lactis CRL 581-mediated hydrolysis exhibited the highest ACE-inhibitory (ACEI) activities, with values of 53 and 40 % for alpha-casein and beta-casein, respectively. The casein hydrolysates were fractionated by reversed phase high pressure liquid chromatography and some of the active peptides were identified by mass spectrometry. The fraction with the highest ACEI activity arose from Beta-casein and contained a mixture of the Beta-casein f194-206 (QEPVLGPVRGPFP) and f198-206 (LGPVRGPFP) peptides. Furthermore, the ACEI tripeptide IPP was identified in all Beta-casein hydrolysates; L. delbrueckii subsp. lactis CRL 581 produced the highest amount of this peptide. The bioactive peptides released by CRL 581 strain may be used in the formulation of functional foods and nutraceuticals, representing a healthier and natural alternative for regulating blood pressure.
Palabras clave: Lactic Acid Bacteria , Proteinase , Ace Inhibitory Peptides , Casein
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 947.9Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/67037
DOI: https://doi.org/10.2478/ped-2014-0002
URL: https://www.degruyter.com/view/j/ped.2014.1.issue-1/ped-2014-0002/ped-2014-0002.
Colecciones
Articulos(CERELA)
Articulos de CENTRO DE REFERENCIA PARA LACTOBACILOS (I)
Citación
Villegas, Josefina Maria; Picariello, Gianluca; Mamone, Gianfranco; Espeche Turbay, Maria Beatriz; Savoy, Graciela; et al.; Milk-derived angiotensin-I-converting enzymeinhibitory peptides generated by Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis CRL 581; Versita Emerging Science Publishers; Peptidomics; 1; 1; 1-2014; 22-29
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES