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dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela  
dc.contributor.author
Gil, R.  
dc.contributor.author
Smichowski, Patricia Nora  
dc.contributor.author
Savio, Marianela  
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel  
dc.date.available
2018-12-06T18:24:33Z  
dc.date.issued
2017-01  
dc.identifier.citation
Azcarate, Silvana Mariela; Gil, R.; Smichowski, Patricia Nora; Savio, Marianela; Camiña, José Manuel; Chemometric application in foodomics: Nutritional quality parameters evaluation in milk-based infant formula; Elsevier Science; Microchemical Journal; 130; 1-2017; 1-6  
dc.identifier.issn
0026-265X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/65997  
dc.description.abstract
A method to verify the differentiating characteristics of milk-based infant formula is proposed in this work. In order to evaluate a classification of the milks according to their nutritional profile, the concentration of 24 elements were determinated. Supervised methods PCA-LDA, PLS-DA, and SIMCA were contrasted. PCA-LDA and SIMCA provided significantly better results for milk classification of the two studied classes (infant formula and infant formula fortified). As an alternative approach SIMCA was capable to discriminate an overlapped group consisting of baby milks administrated during first 6 months of life. Chemometric methods employed highlight four metal concentrations (Zn, Mn, Cu, and S) which could be associated to relevant nutritional parameters in baby growth. Thus, proposed methodology provides a simpler, faster and more affordable classification for simple study on Foodomics in milk-based infant formula.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chemometrics  
dc.subject
Foodomics  
dc.subject
Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry  
dc.subject
Milk-Based Infant Formula  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Chemometric application in foodomics: Nutritional quality parameters evaluation in milk-based infant formula  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-23T20:28:09Z  
dc.journal.volume
130  
dc.journal.pagination
1-6  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gil, R.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Smichowski, Patricia Nora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Savio, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Microchemical Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.microc.2016.07.016  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026265X16301928