Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Chemometric application in foodomics: Nutritional quality parameters evaluation in milk-based infant formula

Azcarate, Silvana MarielaIcon ; Gil, R.; Smichowski, Patricia NoraIcon ; Savio, MarianelaIcon ; Camiña, José ManuelIcon
Fecha de publicación: 01/2017
Editorial: Elsevier Science
Revista: Microchemical Journal
ISSN: 0026-265X
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Químicas

Resumen

A method to verify the differentiating characteristics of milk-based infant formula is proposed in this work. In order to evaluate a classification of the milks according to their nutritional profile, the concentration of 24 elements were determinated. Supervised methods PCA-LDA, PLS-DA, and SIMCA were contrasted. PCA-LDA and SIMCA provided significantly better results for milk classification of the two studied classes (infant formula and infant formula fortified). As an alternative approach SIMCA was capable to discriminate an overlapped group consisting of baby milks administrated during first 6 months of life. Chemometric methods employed highlight four metal concentrations (Zn, Mn, Cu, and S) which could be associated to relevant nutritional parameters in baby growth. Thus, proposed methodology provides a simpler, faster and more affordable classification for simple study on Foodomics in milk-based infant formula.
Palabras clave: Chemometrics , Foodomics , Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry , Milk-Based Infant Formula
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 412.1Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/65997
DOI: https://doi.org/10.1016/j.microc.2016.07.016
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026265X16301928
Colecciones
Articulos(INCITAP)
Articulos de INST.D/CS D/L/TIERRA Y AMBIENTALES D/L/PAMPA
Articulos(SEDE CENTRAL)
Articulos de SEDE CENTRAL
Citación
Azcarate, Silvana Mariela; Gil, R.; Smichowski, Patricia Nora; Savio, Marianela; Camiña, José Manuel; Chemometric application in foodomics: Nutritional quality parameters evaluation in milk-based infant formula; Elsevier Science; Microchemical Journal; 130; 1-2017; 1-6
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES