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dc.contributor.author
Pomares, Maria Fernanda
dc.contributor.author
Vincent, Paula Andrea
dc.contributor.author
Farias, Ricardo Norberto
dc.contributor.author
Salomon, Raul Armando
dc.date.available
2018-12-05T13:30:52Z
dc.date.issued
2008-06
dc.identifier.citation
Pomares, Maria Fernanda; Vincent, Paula Andrea; Farias, Ricardo Norberto; Salomon, Raul Armando; Protective action of ppGpp in microcin J25-sensitive strains; American Society for Microbiology; Journal of Bacteriology; 190; 12; 6-2008; 4328-4334
dc.identifier.issn
0021-9193
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/65834
dc.description.abstract
As Escherichia coli strains enter the stationary phase of growth they become more resistant to the peptide antibiotic microcin J25. It is known that starvation for nutrients such as amino acids or glucose leads to increases in guanosine 3′,5′-bispyrophosphate (ppGpp) levels and that the intracellular concentration of this nucleotide increases as cells enter the stationary phase of growth. Therefore, we examined the effects of artificially manipulating the ppGpp levels on sensitivity to microcin J25. A direct correlation was found betweem ppGpp accumulation and microcin resistance. Our results indicate that the nucleotide is required to induce production of YojI, a chromosomally encoded efflux pump which, in turn, expels microcin from cells. This would maintain the intracellular level of the antibiotic below a toxic level.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Society for Microbiology
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Microcin J25
dc.subject
Resistance
dc.subject
Ppgpp
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Protective action of ppGpp in microcin J25-sensitive strains
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-11-13T17:08:47Z
dc.journal.volume
190
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
4328-4334
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Pomares, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vincent, Paula Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Farias, Ricardo Norberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salomon, Raul Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.journal.title
Journal of Bacteriology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1128/JB.00183-08
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://jb.asm.org/content/190/12/4328
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