Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Patrignani, Mariela

dc.contributor.author
Fagundez, Guillermina Andrea

dc.contributor.author
Tananaki, Chrysoula
dc.contributor.author
Thrasyvoulou, Andreas
dc.contributor.author
Lupano, Cecilia Elena

dc.date.available
2018-11-01T18:15:02Z
dc.date.issued
2018-04
dc.identifier.citation
Patrignani, Mariela; Fagundez, Guillermina Andrea; Tananaki, Chrysoula; Thrasyvoulou, Andreas; Lupano, Cecilia Elena; Volatile compounds of Argentinean honeys: Correlation with floral and geographical origin; Elsevier; Food Chemistry; 246; 4-2018; 32-40
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/63467
dc.description.abstract
The determination of the botanical/geographical origin of honey provides assurance of the product's quality. In the present work, honeys from different ecoregions of Argentina were analysed, and the possible link between the complete pollen profile of honey samples and their volatile composition was evaluated by multivariate statistical tools. A total of 110 volatile compounds were found and semiquantified in honey samples. Redundancy analysis showed significant correlations between the volatile profile of honeys and their production region (P =.0002). According to the present results, 3,8-p-menthatriene; cyclopropylidenemethylbenzene; 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalene; 1,2,4-trimethylbenzene; α-pinene; isopropyl 2-methylbutanoate; cymene; 2,6-dimethyl-1,6-octadiene; 3-methyloctane; 1-(1,4-dimethyl-3-cyclohexen-1-yl)ethanone; terpinolene; ethyl 2-phenylacetate; naphthalene and 7 unknown compounds could be used to classify Argentinean honeys according to their geographical origin with a prediction success of 96%. Moreover, it could be concluded that honeys with Eucalyptus sp., Aristotelia chilensis and T. Baccharis pollen types presented some characteristic volatile compounds which could be used as floral markers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Chemometric Analysis
dc.subject
Floral Origin
dc.subject
Geographical Origin
dc.subject
Honey
dc.subject
Volatile Compounds
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Volatile compounds of Argentinean honeys: Correlation with floral and geographical origin
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-10-22T19:36:59Z
dc.journal.volume
246
dc.journal.pagination
32-40
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fagundez, Guillermina Andrea. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tananaki, Chrysoula. Universidad Aristóteles. Facultad de Agricultura, Facultad de Agricultura, Silvicultura y Medio Ambiente Natural. Laboratorio de Apicultura-Sericultura; Grecia
dc.description.fil
Fil: Thrasyvoulou, Andreas. Universidad Aristóteles. Facultad de Agricultura, Facultad de Agricultura, Silvicultura y Medio Ambiente Natural. Laboratorio de Apicultura-Sericultura; Grecia
dc.description.fil
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617318125
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.11.010
Archivos asociados