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dc.contributor.author
Patrignani, Mariela  
dc.contributor.author
Fagundez, Guillermina Andrea  
dc.contributor.author
Tananaki, Chrysoula  
dc.contributor.author
Thrasyvoulou, Andreas  
dc.contributor.author
Lupano, Cecilia Elena  
dc.date.available
2018-11-01T18:15:02Z  
dc.date.issued
2018-04  
dc.identifier.citation
Patrignani, Mariela; Fagundez, Guillermina Andrea; Tananaki, Chrysoula; Thrasyvoulou, Andreas; Lupano, Cecilia Elena; Volatile compounds of Argentinean honeys: Correlation with floral and geographical origin; Elsevier; Food Chemistry; 246; 4-2018; 32-40  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/63467  
dc.description.abstract
The determination of the botanical/geographical origin of honey provides assurance of the product's quality. In the present work, honeys from different ecoregions of Argentina were analysed, and the possible link between the complete pollen profile of honey samples and their volatile composition was evaluated by multivariate statistical tools. A total of 110 volatile compounds were found and semiquantified in honey samples. Redundancy analysis showed significant correlations between the volatile profile of honeys and their production region (P =.0002). According to the present results, 3,8-p-menthatriene; cyclopropylidenemethylbenzene; 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalene; 1,2,4-trimethylbenzene; α-pinene; isopropyl 2-methylbutanoate; cymene; 2,6-dimethyl-1,6-octadiene; 3-methyloctane; 1-(1,4-dimethyl-3-cyclohexen-1-yl)ethanone; terpinolene; ethyl 2-phenylacetate; naphthalene and 7 unknown compounds could be used to classify Argentinean honeys according to their geographical origin with a prediction success of 96%. Moreover, it could be concluded that honeys with Eucalyptus sp., Aristotelia chilensis and T. Baccharis pollen types presented some characteristic volatile compounds which could be used as floral markers.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Chemometric Analysis  
dc.subject
Floral Origin  
dc.subject
Geographical Origin  
dc.subject
Honey  
dc.subject
Volatile Compounds  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Volatile compounds of Argentinean honeys: Correlation with floral and geographical origin  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-22T19:36:59Z  
dc.journal.volume
246  
dc.journal.pagination
32-40  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fagundez, Guillermina Andrea. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tananaki, Chrysoula. Universidad Aristóteles. Facultad de Agricultura, Facultad de Agricultura, Silvicultura y Medio Ambiente Natural. Laboratorio de Apicultura-Sericultura; Grecia  
dc.description.fil
Fil: Thrasyvoulou, Andreas. Universidad Aristóteles. Facultad de Agricultura, Facultad de Agricultura, Silvicultura y Medio Ambiente Natural. Laboratorio de Apicultura-Sericultura; Grecia  
dc.description.fil
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617318125  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.11.010