Artículo
Sulfur (S) deficiencies in grain crops have become increasingly frequent worldwide, including the Argentine Pampas region, located in South America. The objective of this work is to review recent research literature regarding S fertilization in the Argentine Pampas region, with emphasis on technological issues. The S fertilization in this region has grown sharply over recent years and, simultaneously, more scientific literature has been generated. A knowledge gap is recognized on field research studies related to elemental sulfur (ES) fertilization and its relative agronomic effectiveness in comparison to soluble S sources. By far, solid sulfate fertilizers are the most widespread S source applied by farmers in the Pampas region. Nonetheless, application of liquid sources has increased over recent times. Overall, similar agronomic performance among sulfate sources has been reported. Additionally, similar effectiveness was documented between micronized ES and sulfate sources for different crops, with the exception of some site-specific conditions when effectiveness of sulfate sources may outperform ES. This review manuscript contributes to synthesize current knowledge regarding S fertilization technology and identify research needs in this matter. La frecuencia de ocurrencia de deficiencias de azufre (S) en cultivos de grano se incrementó a nivel mundial, incluyendo la Región Pampeana argentina, localizada en Sudamérica. El objetivo del trabajo es realizar una revisión de la literatura científica sobre fertilización azufrada en la Región Pampeana, con énfasis en aspectos tecnológicos. La adopción de la fertilización azufrada creció marcadamente en ésta región y simultáneamen- te aumentó la cantidad de publicaciones científicas en el tema. Sin embargo, existe una brecha de co- nocimiento sobre la fertilización con azufre elemental (AE) y su efectividad agronómica relativa a fuentes azufradas solubles. Los fertilizantes sulfatados sólidos son, con creces, las fuentes de S más utilizadas en la Región Pampeana aunque la aplicación de fuentes líquidas se incrementó en los últimos tiempos. En términos generales, se ha reportado similar efectividad agronómica entre fuentes sulfatadas. Asimismo, se ha observado similar efectividad agronómica entre el AE micronizado y fuentes sulfatadas en diferentes cultivos, con la excepción de condiciones sitio-específicas donde las fuentes sulfatadas pueden presentar una mejor performance. Esta revisión contribuye a sintetizar el conocimiento vigente sobre tecnología de fertilización azufrada y puede resultar de interés para establecer necesidades de investigación en este tema.
Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review
Título:
Tecnología de fertilización azufrada en la región pampeana argentina: una revisión
Torres Duggan, Martin; Melgar, Ricardo; Rodriguez, Monica Beatriz; Lavado, Raul Silvio
; Ciampitti, Ignacio Antonio
Fecha de publicación:
05/2012
Editorial:
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía
Revista:
Agronomía & Ambiente
ISSN:
2344-9039
Idioma:
Inglés
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
Palabras clave:
Sulfur Sources
,
Sulfate
,
Elemental Sulfur
,
Soil
,
Sulfur Fertilization
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Citación
Torres Duggan, Martin; Melgar, Ricardo; Rodriguez, Monica Beatriz; Lavado, Raul Silvio; Ciampitti, Ignacio Antonio; Sulfur fertilization technology in the Argentine Pampas region: a review; Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Agronomía & Ambiente; 32; 1-2; 5-2012; 61-73
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