Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Chemical and microbiological characteristics of Llama's (Lama Glama) milk from Argentina

Schoos, Vanina; Medina, Mirta; Saad, Silvia; Van Nieuwenhove, Carina PaolaIcon
Fecha de publicación: 04/2008
Editorial: A V A Agrarverlag
Revista: Milchwissenschaft-milk Science International
ISSN: 0026-3788
e-ISSN: 0026-3788
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Producción Animal y Lechería

Resumen

The objetive of this study was to evaluate the chemical characteristics, fatty acid composition and microbiological quality of llamas (Lama glama) milk from Tucuman, Argentina. Good nutritional properties were determined showing a value of 4.33% for protein , 6.4% for lactose and 4.55% for fat. Saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids (FA) showed a value of 64.8, 31.1 and 4.0 g/100g of fat, respectively. Among polyunsatured FA conjugate linoleic acid (CLA)showed an average of 0.7 g/100g of fat. Cholesterol content in llama milkwas 84.8 ug/mg resulting lower compared with rumiants. For mesophilic microorganism microbiological counts revealed a value of 4.34x10 CFU/ml. A dominance of cocci (2.18 x 10 CFU/ml)on Lactobacilli (3 X 10 CFU/ml) was observed.Low coliform and Enterobacteriaceae conts were determined (4.4 and 1.6 x 10 CFU/ml, respetively). Somatic cellcount was low compared to rumiant milk. High nutritional and microbiological qualitywas determined respecttively for llama milk, from animals fed on natural pasture during summer season.
Palabras clave: Chemical , Milk , Microbiological
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 2.140Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/56432
URL: http://www.milkscience.de/menue/2015/
Colecciones
Articulos(CERELA)
Articulos de CENTRO DE REFERENCIA PARA LACTOBACILOS (I)
Citación
Schoos, Vanina; Medina, Mirta; Saad, Silvia; Van Nieuwenhove, Carina Paola; Chemical and microbiological characteristics of Llama's (Lama Glama) milk from Argentina; A V A Agrarverlag; Milchwissenschaft-milk Science International; 63; 4; 4-2008; 398-401
Compartir

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES