Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Arginine metabolism in wineLactobacillus plantarum: in vitro activities of the enzymes arginine deiminase (ADI) and ornithine transcarbamilase (OTCase)

Spano, Giuseppe; Massa, Salvatore; Arena, Mario EduardoIcon ; Manca, Maria CristinaIcon
Fecha de publicación: 03/2007
Editorial: Springer
Revista: Annals Of Microbiology
ISSN: 1590-4261
e-ISSN: 1869-2044
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

This work was carried out to determine the activity of enzymes involved in arginine metabolism in Lactobacillus plantarum isolated from wine and previously characterised at molecular level. The activity of the enzymes arginine deiminase and ornithine transcarbamylase was determined and citrulline and ornithine formed were analysed by HPLC analysis. Although the enzymatic activity was detected in all the strains analysed, a strong variability was observed between strains. Lactobacillus plantarum strain Lp60 is the strain with more possibilities to accumulate citrulline, precursor of the carcinogenic ethyl-carbamate, as showed by its high arginine deiminase activity and low ornithine transcarbamylase activity.
Palabras clave: Arginine , Arginine Deiminase , Lactobacillus Plantarum , Ornithine Transcarbamylase , Wine
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 48.01Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/56121
URL: https://link.springer.com/article/10.1007/BF03175052
DOI: http://dx.doi.org/10.1007/BF03175052
Colecciones
Articulos(CERELA)
Articulos de CENTRO DE REFERENCIA PARA LACTOBACILOS (I)
Articulos(INQUINOA)
Articulos de INST.DE QUIMICA DEL NOROESTE
Citación
Spano, Giuseppe; Massa, Salvatore; Arena, Mario Eduardo; Manca, Maria Cristina; Arginine metabolism in wineLactobacillus plantarum: in vitro activities of the enzymes arginine deiminase (ADI) and ornithine transcarbamilase (OTCase); Springer; Annals Of Microbiology; 57; 1; 3-2007; 67-70
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES