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dc.contributor.author
Pieralisi, Azul  
dc.contributor.author
Soto, Daniela  
dc.contributor.author
Gabrielli, Matias  
dc.contributor.author
Martini, Claudia Noemí  
dc.contributor.author
Diz, Virginia Emilse  
dc.contributor.author
Rovner, Federico  
dc.contributor.author
Vila, Maria del Carmen  
dc.contributor.author
Calvo, Juan Carlos  
dc.contributor.author
Guerra, Liliana Noemi  
dc.date.available
2018-08-17T14:05:18Z  
dc.date.issued
2017-07  
dc.identifier.citation
Pieralisi, Azul; Soto, Daniela; Gabrielli, Matias; Martini, Claudia Noemí; Diz, Virginia Emilse; et al.; N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes; Elsevier Science Inc; Free Radical Biology and Medicine; 108; 7-2017; 48-49  
dc.identifier.issn
0891-5849  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/56080  
dc.description.abstract
Reports about antioxidant effect in obesity are contradictory. We showed that N-acetylcysteine (NAC) inhibits cellular lipid accumulation during adipocyte differentiation, through the inhibition of adipogenic transcriptor factors expression, such as PPARγ and, MAPKs phosphorylation (Pieralisi et al,Redox Biol 2016; Soto el al,Redox Rep 2016). Here we evaluated NAC on fully differentiated cells (3T3-L1 adipocytes: AC). Treatments with 0.01 to 5 mM NAC, included in culture media for 5 days, were not toxic. 5mM NAC treatment on AC (ACN) provoked a decrease of 60% in cellular Triglycerides (Tg) content (1.22+0.09 gTg/g protein [AC] vs 0.49+0.03 gTg/g protein [ACN], p<0.05). We evaluated Oil-Red-O stained lipids content in ACN comparing to AC, which is set to 100 (100+4 [AC] vs 80+2 [ACN] arbitrary units (AU), p< 0.05), lipid protein perilipin (Pl) mRNA levels (Pl/ Rplp0:100+13 [AC] vs 72+9 [ACN] AU, p< 0.05) and PPARγ: protein expression (PPARγ/GAPDH:100+6 [AC] vs 70+4 [ACN]AU; p< 0.05) and mRNA levels (PPARγ/Rplp0:100+7 [AC] vs 74+14 [ACN]AU, p<0.05). These NAC treatments produced a decrease of 20 ? 30%, suggesting that NAC could inhibit new lipid production. We developed liposome of 100nm diameter (LIP) including 5mM NAC, as better tool for NAC administration. Phase transition enthalpy decreased from 3.86 J/g in LIP to 3.25 J/g in LIP+NAC, indicating NAC incorporation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Obesity  
dc.subject
Antioxidant  
dc.subject
Adipocyte  
dc.subject.classification
Inmunología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-08-13T18:33:32Z  
dc.journal.volume
108  
dc.journal.pagination
48-49  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pieralisi, Azul. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soto, Daniela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gabrielli, Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martini, Claudia Noemí. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diz, Virginia Emilse. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rovner, Federico. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vila, Maria del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Calvo, Juan Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guerra, Liliana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina  
dc.journal.title
Free Radical Biology and Medicine  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2017.04.176  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584917303799