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dc.contributor.author
Anbinder, Pablo Sebastián  
dc.contributor.author
Peruzzo, Pablo Jose  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Amalvy, Javier  
dc.date.available
2016-05-03T19:15:25Z  
dc.date.issued
2015-04  
dc.identifier.citation
Anbinder, Pablo Sebastián; Peruzzo, Pablo Jose; Martino, Miriam Nora; Amalvy, Javier; Effect of antioxidant active films on the oxidation of soybean oil monitored by Fourier Transform Infrared Spectroscopy; Elsevier; Journal of Food Engineering; 151; 4-2015; 43-50  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/5488  
dc.description.abstract
An active film prepared from waterborne polyurethane incorporated with different concentrations of butylated hydroxytoluene (BHT) and α-tocopherol was developed, and the films? antioxidant characteristics were studied using soybean oil as food model. The release behavior of additives from such films was studied using isooctane as a simulant fatty food. Antioxidant activity of the films into soybean oil at three experimental conditions was monitored by FTIR spectroscopy. Induction time and the kinetics of the oxidation process were followed using different bands of the FT-IR spectra. Films incorporated with 2 wt.% of BHT or α-tocopherol showed enough antioxidant activity to preclude oil oxidation during 60 days at 60 °C in the dark. The results showed that this type of active films could be used for food preservation as part of a packaging containing oils or oily related products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Antioxidant Active Films  
dc.subject
Soybean Oil  
dc.subject
Oil Oxidation  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of antioxidant active films on the oxidation of soybean oil monitored by Fourier Transform Infrared Spectroscopy  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-05-06 15:52:43.262787-03  
dc.journal.volume
151  
dc.journal.pagination
43-50  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Anbinder, Pablo Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peruzzo, Pablo Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico La Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Amalvy, Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Tecnología de Pinturas (i); Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877414004816  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jfoodeng.2014.11.008  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2014.11.008