Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Effect of antioxidant active films on the oxidation of soybean oil monitored by Fourier Transform Infrared Spectroscopy

Anbinder, Pablo SebastiánIcon ; Peruzzo, Pablo JoseIcon ; Martino, Miriam NoraIcon ; Amalvy, Javier
Fecha de publicación: 04/2015
Editorial: Elsevier
Revista: Journal of Food Engineering
ISSN: 0260-8774
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Recubrimientos y Películas

Resumen

An active film prepared from waterborne polyurethane incorporated with different concentrations of butylated hydroxytoluene (BHT) and α-tocopherol was developed, and the films? antioxidant characteristics were studied using soybean oil as food model. The release behavior of additives from such films was studied using isooctane as a simulant fatty food. Antioxidant activity of the films into soybean oil at three experimental conditions was monitored by FTIR spectroscopy. Induction time and the kinetics of the oxidation process were followed using different bands of the FT-IR spectra. Films incorporated with 2 wt.% of BHT or α-tocopherol showed enough antioxidant activity to preclude oil oxidation during 60 days at 60 °C in the dark. The results showed that this type of active films could be used for food preservation as part of a packaging containing oils or oily related products.
Palabras clave: Antioxidant Active Films , Soybean Oil , Oil Oxidation
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 878.0Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/5488
URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877414004816
DOI: http://dx.doi.org/ 10.1016/j.jfoodeng.2014.11.008
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2014.11.008
Colecciones
Articulos(CIDCA)
Articulos de CENTRO DE INV EN CRIOTECNOLOGIA DE ALIMENTOS (I)
Articulos(INIFTA)
Articulos de INST.DE INV.FISICOQUIMICAS TEORICAS Y APLIC.
Articulos(SEDE CENTRAL)
Articulos de SEDE CENTRAL
Citación
Anbinder, Pablo Sebastián; Peruzzo, Pablo Jose; Martino, Miriam Nora; Amalvy, Javier; Effect of antioxidant active films on the oxidation of soybean oil monitored by Fourier Transform Infrared Spectroscopy; Elsevier; Journal of Food Engineering; 151; 4-2015; 43-50
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES