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dc.contributor.author
Cardozo, María Luz

dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel

dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa

dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana

dc.contributor.author
Isla, Maria Ines

dc.date.available
2018-07-12T19:45:07Z
dc.date.issued
2011-08
dc.identifier.citation
Cardozo, María Luz; Ordóñez, Roxana Mabel; Alberto, Maria Rosa; Zampini, Iris Catiana; Isla, Maria Ines; Antioxidant and anti-inflammatory activity characterization and genotoxicity evaluation of Ziziphus mistol ripe berries, exotic Argentinean fruit; Elsevier Science; Food Research International; 44; 7; 8-2011; 2063-2071
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/51929
dc.description.abstract
Ziziphus mistol Griseb. (Rhamnaceae), popularly known as 'mistol' is widely distributed throughout Perú, Bolivia, Paraguay and Argentina. Its fruit is consumed in different forms in several Argentinean communities. The aim of this work is to quantify Z. mistol fruit macronutrients and phytochemicals as well as to determine its functional antioxidant and anti-inflammatory properties and toxicity after two different processes: boiling and hydroalcoholic extraction. Phytochemical recovery was variable depending on the extraction method used. All preparations showed antioxidant activity, but the ethanolic one (EME) was significantly more active than the aqueous one (AME) as hydrogen or electron donors with SC50 values between 1.45 to 6.31 μg GAE/mL and 7.38 to 64.77 μg GAE/mL, respectively. The aqueous extraction was significantly more active than EME on superoxide and hydroxyl radical scavenging. Polyphenols showed a dose?response relationship (R2 > 0.90) with antioxidant capacity in the decoction and the alcoholic beverage. The maceration showed an inhibitory effect on lipoxygenase (LOX) activity with an inhibitory concentration (IC50) value of 183.80 μg gallic acid equivalents (GAE)/mL but the decoction did not. On the other hand, extracts did not show any mutagenic effect. Therefore, mistol fruits consumption could be encouraged not only for its functional properties, but also because of the positive ecological impact of preserving biological diversity through the exploitation of native natural resources in a regional economy.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Biological Activity
dc.subject
Genotoxicity
dc.subject
Ziziphus Mistol
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Antioxidant and anti-inflammatory activity characterization and genotoxicity evaluation of Ziziphus mistol ripe berries, exotic Argentinean fruit
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-07-11T15:17:24Z
dc.journal.volume
44
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
2063-2071
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Cardozo, María Luz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
Food Research International

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2011.02.040
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996911001426
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