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dc.contributor.author
Cardozo, María Luz  
dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel  
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2018-07-12T19:45:07Z  
dc.date.issued
2011-08  
dc.identifier.citation
Cardozo, María Luz; Ordóñez, Roxana Mabel; Alberto, Maria Rosa; Zampini, Iris Catiana; Isla, Maria Ines; Antioxidant and anti-inflammatory activity characterization and genotoxicity evaluation of Ziziphus mistol ripe berries, exotic Argentinean fruit; Elsevier Science; Food Research International; 44; 7; 8-2011; 2063-2071  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/51929  
dc.description.abstract
Ziziphus mistol Griseb. (Rhamnaceae), popularly known as 'mistol' is widely distributed throughout Perú, Bolivia, Paraguay and Argentina. Its fruit is consumed in different forms in several Argentinean communities. The aim of this work is to quantify Z. mistol fruit macronutrients and phytochemicals as well as to determine its functional antioxidant and anti-inflammatory properties and toxicity after two different processes: boiling and hydroalcoholic extraction. Phytochemical recovery was variable depending on the extraction method used. All preparations showed antioxidant activity, but the ethanolic one (EME) was significantly more active than the aqueous one (AME) as hydrogen or electron donors with SC50 values between 1.45 to 6.31 μg GAE/mL and 7.38 to 64.77 μg GAE/mL, respectively. The aqueous extraction was significantly more active than EME on superoxide and hydroxyl radical scavenging. Polyphenols showed a dose?response relationship (R2 > 0.90) with antioxidant capacity in the decoction and the alcoholic beverage. The maceration showed an inhibitory effect on lipoxygenase (LOX) activity with an inhibitory concentration (IC50) value of 183.80 μg gallic acid equivalents (GAE)/mL but the decoction did not. On the other hand, extracts did not show any mutagenic effect. Therefore, mistol fruits consumption could be encouraged not only for its functional properties, but also because of the positive ecological impact of preserving biological diversity through the exploitation of native natural resources in a regional economy.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Biological Activity  
dc.subject
Genotoxicity  
dc.subject
Ziziphus Mistol  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Antioxidant and anti-inflammatory activity characterization and genotoxicity evaluation of Ziziphus mistol ripe berries, exotic Argentinean fruit  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-07-11T15:17:24Z  
dc.journal.volume
44  
dc.journal.number
7  
dc.journal.pagination
2063-2071  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cardozo, María Luz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2011.02.040  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996911001426