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dc.contributor.author
Gilabert Valero, José Miguel
dc.contributor.author
Ramos Vernieri, Alberto Nicolás
dc.contributor.author
Schiavone, Maria Magdalena
dc.contributor.author
Arena, Mario Eduardo
dc.contributor.author
Bardon, Alicia del Valle
dc.date.available
2018-07-12T19:31:50Z
dc.date.issued
2011-04
dc.identifier.citation
Gilabert Valero, José Miguel; Ramos Vernieri, Alberto Nicolás; Schiavone, Maria Magdalena; Arena, Mario Eduardo; Bardon, Alicia del Valle; Bioactive Sesqui- and Diterpenoids from the Argentine Liverwort Porella chilensis; American Chemical Society; Journal of Natural Products; 74; 4; 4-2011; 574-579
dc.identifier.issn
0163-3864
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/51926
dc.description.abstract
Four fusicoccane-type diterpenoids (1−4), including the new 1 and 2; four pinguisane-type sesquiterpenoids (5−8); and two aromadendrane-type sesquiterpenoids (9 and 10) were isolated from an Argentine collection of the endemic liverwort Porella chilensis. The biofilm formation of the human pathogen Pseudomonas aeruginosa was inhibited by compounds 3 (53 and 47%), 9 (45 and 41%), and 10 (48 and 37%) at 50 and 5 μg/mL, respectively. Compounds 3, 9, and 10 also produced a slight decrease in bacterial growth and interfere with the process of quorum sensing at the same doses.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Porella Chilensis
dc.subject
Biofilm Formation
dc.subject
Fusicoccane-Type Diterpenoids
dc.subject
Quorum Sensing
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Bioactive Sesqui- and Diterpenoids from the Argentine Liverwort Porella chilensis
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-07-11T15:17:04Z
dc.journal.volume
74
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
574-579
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Washington DC
dc.description.fil
Fil: Gilabert Valero, José Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramos Vernieri, Alberto Nicolás. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schiavone, Maria Magdalena. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arena, Mario Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bardon, Alicia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.journal.title
Journal of Natural Products
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1021/np100472d
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np100472d
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