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dc.contributor.author
Soazo, Marina del Valle  
dc.contributor.author
Báez, Germán David  
dc.contributor.author
Barboza, Andrea Valeria  
dc.contributor.author
Busti, Pablo Andres  
dc.contributor.author
Rubiolo, Amelia Catalina  
dc.contributor.author
Verdini, Roxana Andrea  
dc.contributor.author
Delorenzi, Nestor Jorge  
dc.date.available
2018-07-03T16:54:26Z  
dc.date.issued
2015-10  
dc.identifier.citation
Soazo, Marina del Valle; Báez, Germán David; Barboza, Andrea Valeria; Busti, Pablo Andres; Rubiolo, Amelia Catalina; et al.; Heat treatment of calcium alginate films obtained by ultrasonic atomizing: Physicochemical characterization; Elsevier; Food Hydrocolloids; 51; 10-2015; 193-199  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/51044  
dc.description.abstract
Planar films of calcium alginate were obtained using an ultrasonic atomizing device. Sodium alginate solutions of 0.6% and 0.9% (w/v) were nebulized with calcium gluconolactate solutions (gelling agent) of 0, 1, 2 and 3% (w/v) at a flow rate of 0.3mLmin-1 for 20min. After drying, thickness and mechanical properties were determined. In view of the results of mechanical properties, manageability and flexibility, calcium alginate films obtained using 0.9% sodium alginate and 2% calcium gluconolactate were selected as "optimum dry film" samples. These samples were cut into rectangular pieces and heated at 180°C for 0, 4, 8, 12, 20 and 24min. Thickness, mechanical and optical properties, differential scanning calorimetry (DSC) thermograms, Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) spectra, and scanning electron microscopy (SEM) micrographs were analyzed in order to characterize the physicochemical properties of heat-treated samples. The heat treatment produced thickness reduction, a yellow ochre color development and an increase in the brittleness of the films. DSC, FTIR and SEM studies suggested that heat treatment produced further dehydration of dry films and thermal dehydration-degradation of alginate macromolecules.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Calcium Alginate Films  
dc.subject
Heat Treatment  
dc.subject
Physicochemical Characterization  
dc.subject
Ultrasonic Atomizing  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Heat treatment of calcium alginate films obtained by ultrasonic atomizing: Physicochemical characterization  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-07-03T14:23:34Z  
dc.journal.volume
51  
dc.journal.pagination
193-199  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Soazo, Marina del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Báez, Germán David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barboza, Andrea Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Busti, Pablo Andres. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rubiolo, Amelia Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Verdini, Roxana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Delorenzi, Nestor Jorge. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2015.04.037  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X15002271