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dc.contributor.author
Soazo, Marina del Valle
dc.contributor.author
Báez, Germán David
dc.contributor.author
Barboza, Andrea Valeria
dc.contributor.author
Busti, Pablo Andres
dc.contributor.author
Rubiolo, Amelia Catalina
dc.contributor.author
Verdini, Roxana Andrea
dc.contributor.author
Delorenzi, Nestor Jorge
dc.date.available
2018-07-03T16:54:26Z
dc.date.issued
2015-10
dc.identifier.citation
Soazo, Marina del Valle; Báez, Germán David; Barboza, Andrea Valeria; Busti, Pablo Andres; Rubiolo, Amelia Catalina; et al.; Heat treatment of calcium alginate films obtained by ultrasonic atomizing: Physicochemical characterization; Elsevier; Food Hydrocolloids; 51; 10-2015; 193-199
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/51044
dc.description.abstract
Planar films of calcium alginate were obtained using an ultrasonic atomizing device. Sodium alginate solutions of 0.6% and 0.9% (w/v) were nebulized with calcium gluconolactate solutions (gelling agent) of 0, 1, 2 and 3% (w/v) at a flow rate of 0.3mLmin-1 for 20min. After drying, thickness and mechanical properties were determined. In view of the results of mechanical properties, manageability and flexibility, calcium alginate films obtained using 0.9% sodium alginate and 2% calcium gluconolactate were selected as "optimum dry film" samples. These samples were cut into rectangular pieces and heated at 180°C for 0, 4, 8, 12, 20 and 24min. Thickness, mechanical and optical properties, differential scanning calorimetry (DSC) thermograms, Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) spectra, and scanning electron microscopy (SEM) micrographs were analyzed in order to characterize the physicochemical properties of heat-treated samples. The heat treatment produced thickness reduction, a yellow ochre color development and an increase in the brittleness of the films. DSC, FTIR and SEM studies suggested that heat treatment produced further dehydration of dry films and thermal dehydration-degradation of alginate macromolecules.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Calcium Alginate Films
dc.subject
Heat Treatment
dc.subject
Physicochemical Characterization
dc.subject
Ultrasonic Atomizing
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Heat treatment of calcium alginate films obtained by ultrasonic atomizing: Physicochemical characterization
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-07-03T14:23:34Z
dc.journal.volume
51
dc.journal.pagination
193-199
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Soazo, Marina del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Báez, Germán David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barboza, Andrea Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Busti, Pablo Andres. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rubiolo, Amelia Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Verdini, Roxana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Delorenzi, Nestor Jorge. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2015.04.037
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X15002271
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