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dc.contributor.author
Vara Messler, Marianela
dc.contributor.author
Pasqualini, María Eugenia
dc.contributor.author
Comba, Andrea
dc.contributor.author
Silva, Renata Alejandra
dc.contributor.author
Buccellati, Carola
dc.contributor.author
Trenti, Annalisa
dc.contributor.author
Trevisi, Lucia
dc.contributor.author
Eynard, Aldo Renato
dc.contributor.author
Sala, Angelo
dc.contributor.author
Bolego, Chiara
dc.contributor.author
Valentich, Mirta Ana
dc.date.available
2018-07-02T15:13:36Z
dc.date.issued
2017-03
dc.identifier.citation
Vara Messler, Marianela; Pasqualini, María Eugenia; Comba, Andrea; Silva, Renata Alejandra; Buccellati, Carola; et al.; Increased dietary levels of α-linoleic acid inhibit mammary tumor growth and metastasis; Dr Dietrich Steinkopff Verlag; European Journal of Nutrition; 56; 2; 3-2017; 509-519
dc.identifier.issn
1436-6207
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50842
dc.description.abstract
The aim of this study was to determine whether α-linolenic acid (ALA ω-3 fatty acid) enriched diet affects growth parameters when applied to a syngeneic model of mammary carcinoma. Materials and methods: BALB/c mice were divided and fed with: 1) a chia oil diet, rich in ALA or 2) a corn oil diet, rich in linoleic acid (LA ω-6 fatty acid). Mice were subcutaneously inoculated with a tumor cell line LM3, derived from a murine mammary adenocarcinoma. Results: After 35 days, tumor incidence, weight, volume and metastasis number were lower in the ALA-fed mice, while tumor latency time was higher, and the release of pro-tumor metabolites derived from ω-6 fatty acids decreased in the tumor. Compared to the control group, a lower number of mitosis, a higher number of apoptotic bodies and higher T-lymphocyte infiltration were consistently observed in the ALA group. An ALA-rich diet decreased the estrogen receptor (ER) α expression, a recognized breast cancer promotor while showing an opposite effect on ERβ in tumor lysates. Conclusion: These data support the anticancer effect of an ALA-enriched diet, which might be used as a dietary strategy in breast cancer prevention.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Dr Dietrich Steinkopff Verlag
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chia Oil
dc.subject
Estrogen Receptor
dc.subject
Loxs Metabolites
dc.subject
Mammary Carcinoma
dc.subject
Α-Linolenic Acid (Ala)
dc.subject.classification
Inmunología
dc.subject.classification
Medicina Básica
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Increased dietary levels of α-linoleic acid inhibit mammary tumor growth and metastasis
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-29T16:44:30Z
dc.identifier.eissn
1436-6215
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
509-519
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Vara Messler, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Università di Padova; Italia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Comba, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Silva, Renata Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Medicina. Instituto de Biologia Celular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Buccellati, Carola. Università degli Studi di Milano; Italia
dc.description.fil
Fil: Trenti, Annalisa. Università di Padova; Italia
dc.description.fil
Fil: Trevisi, Lucia. Università di Padova; Italia
dc.description.fil
Fil: Eynard, Aldo Renato. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sala, Angelo. Università degli Studi di Milano; Italia. Italian National Research Council. Institute of Biomedicine and Molecular Immunology; Italia
dc.description.fil
Fil: Bolego, Chiara. Università di Padova; Italia
dc.description.fil
Fil: Valentich, Mirta Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
dc.journal.title
European Journal of Nutrition
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-015-1096-6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00394-015-1096-6
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