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dc.contributor.author
Vara Messler, Marianela  
dc.contributor.author
Pasqualini, María Eugenia  
dc.contributor.author
Comba, Andrea  
dc.contributor.author
Silva, Renata Alejandra  
dc.contributor.author
Buccellati, Carola  
dc.contributor.author
Trenti, Annalisa  
dc.contributor.author
Trevisi, Lucia  
dc.contributor.author
Eynard, Aldo Renato  
dc.contributor.author
Sala, Angelo  
dc.contributor.author
Bolego, Chiara  
dc.contributor.author
Valentich, Mirta Ana  
dc.date.available
2018-07-02T15:13:36Z  
dc.date.issued
2017-03  
dc.identifier.citation
Vara Messler, Marianela; Pasqualini, María Eugenia; Comba, Andrea; Silva, Renata Alejandra; Buccellati, Carola; et al.; Increased dietary levels of α-linoleic acid inhibit mammary tumor growth and metastasis; Dr Dietrich Steinkopff Verlag; European Journal of Nutrition; 56; 2; 3-2017; 509-519  
dc.identifier.issn
1436-6207  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50842  
dc.description.abstract
The aim of this study was to determine whether α-linolenic acid (ALA ω-3 fatty acid) enriched diet affects growth parameters when applied to a syngeneic model of mammary carcinoma. Materials and methods: BALB/c mice were divided and fed with: 1) a chia oil diet, rich in ALA or 2) a corn oil diet, rich in linoleic acid (LA ω-6 fatty acid). Mice were subcutaneously inoculated with a tumor cell line LM3, derived from a murine mammary adenocarcinoma. Results: After 35 days, tumor incidence, weight, volume and metastasis number were lower in the ALA-fed mice, while tumor latency time was higher, and the release of pro-tumor metabolites derived from ω-6 fatty acids decreased in the tumor. Compared to the control group, a lower number of mitosis, a higher number of apoptotic bodies and higher T-lymphocyte infiltration were consistently observed in the ALA group. An ALA-rich diet decreased the estrogen receptor (ER) α expression, a recognized breast cancer promotor while showing an opposite effect on ERβ in tumor lysates. Conclusion: These data support the anticancer effect of an ALA-enriched diet, which might be used as a dietary strategy in breast cancer prevention.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Dr Dietrich Steinkopff Verlag  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chia Oil  
dc.subject
Estrogen Receptor  
dc.subject
Loxs Metabolites  
dc.subject
Mammary Carcinoma  
dc.subject
Α-Linolenic Acid (Ala)  
dc.subject.classification
Inmunología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Increased dietary levels of α-linoleic acid inhibit mammary tumor growth and metastasis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-29T16:44:30Z  
dc.identifier.eissn
1436-6215  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
509-519  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Vara Messler, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Università di Padova; Italia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Comba, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silva, Renata Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Medicina. Instituto de Biologia Celular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Buccellati, Carola. Università degli Studi di Milano; Italia  
dc.description.fil
Fil: Trenti, Annalisa. Università di Padova; Italia  
dc.description.fil
Fil: Trevisi, Lucia. Università di Padova; Italia  
dc.description.fil
Fil: Eynard, Aldo Renato. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sala, Angelo. Università degli Studi di Milano; Italia. Italian National Research Council. Institute of Biomedicine and Molecular Immunology; Italia  
dc.description.fil
Fil: Bolego, Chiara. Università di Padova; Italia  
dc.description.fil
Fil: Valentich, Mirta Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina  
dc.journal.title
European Journal of Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-015-1096-6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00394-015-1096-6