Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Costamagna, Milena Soledad  
dc.contributor.author
Gómez-Mascaraque, Laura G  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa  
dc.contributor.author
Perez, Maria Jorgelina  
dc.contributor.author
López Rubio, Amparo  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2018-06-26T21:30:38Z  
dc.date.issued
2017-10  
dc.identifier.citation
Costamagna, Milena Soledad; Gómez-Mascaraque, Laura G; Zampini, Iris Catiana; Alberto, Maria Rosa; Perez, Maria Jorgelina; et al.; Microencapsulated chañar phenolics: A potential ingredient for functional foods development; Elsevier; Journal of Functional Foods; 37; 10-2017; 523-530  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50178  
dc.description.abstract
In this work, a Geoffroea decorticans (chañar) extract very rich in polyphenols and with antioxidant and inhibitory activity against pro-inflammatory enzymes, was microencapsulated in a zein matrix using electrospraying to improve its stability and facilitate its handling as food ingredient. The electrosprayed microcapsules were characterized in terms of morphology, encapsulation efficiency, water sorption ability and release properties at different pH and during an in vitro digestion process. The bioactivity of the encapsulated extract in terms of inhibitory activity on enzymes related to the metabolic syndrome were also evaluated and compared to that of the non-encapsulated ingredient. Results showed that microencapsulation did not affect biological activity and effectively protected the bioactive polyphenols during the simulated digestion process. Therefore, this encapsulation structures could be considered a potential ingredient for functional food development.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Chañar  
dc.subject
Geoffroea Decorticans  
dc.subject
Metabolic Syndrome  
dc.subject
Microcapsulates  
dc.subject
Polyphenolic Compounds  
dc.subject
Zein  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Microencapsulated chañar phenolics: A potential ingredient for functional foods development  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-06-13T17:50:43Z  
dc.journal.volume
37  
dc.journal.pagination
523-530  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez-Mascaraque, Laura G. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Maria Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López Rubio, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.08.018  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617304814