Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Costamagna, Milena Soledad

dc.contributor.author
Gómez-Mascaraque, Laura G
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana

dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa

dc.contributor.author
Perez, Maria Jorgelina

dc.contributor.author
López Rubio, Amparo
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines

dc.date.available
2018-06-26T21:30:38Z
dc.date.issued
2017-10
dc.identifier.citation
Costamagna, Milena Soledad; Gómez-Mascaraque, Laura G; Zampini, Iris Catiana; Alberto, Maria Rosa; Perez, Maria Jorgelina; et al.; Microencapsulated chañar phenolics: A potential ingredient for functional foods development; Elsevier; Journal of Functional Foods; 37; 10-2017; 523-530
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/50178
dc.description.abstract
In this work, a Geoffroea decorticans (chañar) extract very rich in polyphenols and with antioxidant and inhibitory activity against pro-inflammatory enzymes, was microencapsulated in a zein matrix using electrospraying to improve its stability and facilitate its handling as food ingredient. The electrosprayed microcapsules were characterized in terms of morphology, encapsulation efficiency, water sorption ability and release properties at different pH and during an in vitro digestion process. The bioactivity of the encapsulated extract in terms of inhibitory activity on enzymes related to the metabolic syndrome were also evaluated and compared to that of the non-encapsulated ingredient. Results showed that microencapsulation did not affect biological activity and effectively protected the bioactive polyphenols during the simulated digestion process. Therefore, this encapsulation structures could be considered a potential ingredient for functional food development.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Chañar
dc.subject
Geoffroea Decorticans
dc.subject
Metabolic Syndrome
dc.subject
Microcapsulates
dc.subject
Polyphenolic Compounds
dc.subject
Zein
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Microencapsulated chañar phenolics: A potential ingredient for functional foods development
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-13T17:50:43Z
dc.journal.volume
37
dc.journal.pagination
523-530
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gómez-Mascaraque, Laura G. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Maria Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: López Rubio, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.08.018
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617304814
Archivos asociados