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dc.contributor.author
Costas, Luciana
dc.contributor.author
Bosio, Valeria Elizabeth
dc.contributor.author
Pandey, A.
dc.contributor.author
Castro, Guillermo Raul
dc.date.available
2018-04-27T17:49:04Z
dc.date.issued
2008-12
dc.identifier.citation
Costas, Luciana; Bosio, Valeria Elizabeth; Pandey, A.; Castro, Guillermo Raul; Effects of Organic Solvents on Immobilized Lipase in Pectin Microspheres; Humana Press; Applied Biochemistry And Biotechnology; 151; 2-3; 12-2008; 578-586
dc.identifier.issn
0273-2289
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/43666
dc.description.abstract
Lipase from Brevibacillus agri 52 was found stable up to 90% diethylenglycol (DEG), glycerol (GLY), and 1,2 propanediol (1,2 PRO) at 37 °C for 1 h and the stability was reduced only approximately 20% after 12 h incubation, but in 40% dimethylsulfoxide (DMSO), lipase activity was stable only for 1 h. Inhibition of the biocatalysts with dimethylformamide (DMF) was detected at 20% solvent concentration. In water immiscible systems, the stability of lipase in n-hexane, n-tetradecane and n-heptane resembles the water activity, but in the presence of isobutanol, 1-hexanol, and butylbutirate, the stability was significantly reduced. Lipase 52 precipitates in the presence of 50% acetone or ethanol/water mixtures, but enzymatic activity was partially recovered by adding 20% GLY, DEG, 1,2 PRO, or DMSO to the reaction mixture. Furthermore, by increasing DEG in 70% DMF/DEG mixtures, the lipase activity was protected. Encapsulation of lipase in pectin gels cross-linked with calcium ions brings three to four times more enzymatic activity in 70% water miscible organic solvents compared to aqueous systems.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Humana Press
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Effects of Organic Solvents on Immobilized Lipase in Pectin Microspheres
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-04-16T13:31:01Z
dc.journal.volume
151
dc.journal.number
2-3
dc.journal.pagination
578-586
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Costas, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bosio, Valeria Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pandey, A.. Regional Research Laboratory; India
dc.description.fil
Fil: Castro, Guillermo Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina. Tufts University; Estados Unidos
dc.journal.title
Applied Biochemistry And Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1007/s12010-008-8233-0
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12010-008-8233-0
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