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dc.contributor.author
Machalinski, Claudia
dc.contributor.author
Pirpignani, Maria L.
dc.contributor.author
Marino, Cristina Ester
dc.contributor.author
Mantegazza, Adriana Rita
dc.contributor.author
Biscoglio, Mirtha Josefa
dc.date.available
2018-03-21T15:20:54Z
dc.date.issued
2006-06
dc.identifier.citation
Machalinski, Claudia; Pirpignani, Maria L.; Marino, Cristina Ester; Mantegazza, Adriana Rita; Biscoglio, Mirtha Josefa; Structural aspects of the Mucor bacilliformis proteinase, a new member of the aspartyl-proteinase family; Elsevier Science; Journal of Biotechnology; 123; 4; 6-2006; 443-452
dc.identifier.issn
0168-1656
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/39495
dc.description.abstract
Bovine chymosin is considered the best milk-clotting enzyme for cheese manufacture; however, the thermophilic Mucor pusillus proteinase is also used nowadays. We herein report structural aspects of the aspartyl proteinase from the local mesophilic Mucor bacilliformis strain. Sequence data indicate a high similarity degree to those of other family members. The protein is monomeric, not glycosylated, has two disulfide bridges, and mainly includes beta structure. A molecular model was built by using the Rhizopus chinensis proteinase structure as the template. Sequence analysis and comparison of our model with bovine chymosin and M. pusillus proteinase structures, indicate that the M. bacilliformis proteinase is at a similar evolutionary distance on a sequence level; as regards tertiary structure, the M. bacilliformis proteinase superimposes on the bovine chymosin structure in a fashion similar to that of the M. pusillus proteinase. Overall results suggest that this novel proteinase can be utilized as a good milk-clotting enzyme in the dairy industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Aspartyl-Proteinase Family
dc.subject
Cheese Industry
dc.subject
Mesophilic Proteinases
dc.subject
Milk-Clotting Enzymes
dc.subject
Mucor Bacilliformis Proteinase
dc.subject
Primary Structure
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Structural aspects of the Mucor bacilliformis proteinase, a new member of the aspartyl-proteinase family
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-03-15T18:03:58Z
dc.identifier.eissn
1873-4863
dc.journal.volume
123
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
443-452
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Machalinski, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pirpignani, Maria L.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marino, Cristina Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mantegazza, Adriana Rita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Biscoglio, Mirtha Josefa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.journal.title
Journal of Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168-1656(06)00036-8
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jbiotec.2005.12.035
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